Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Филип Станев: Много дълги ръце станаха, а ние искаме политическо говорене

31 юли 2021, 09:17 часа • 5103 прочитания

Много дълги ръце станаха и на мен ми се иска да има реално политическо говорене, а не дълги или къси ръце. Това заяви депутатът от ИТН Филип Станев в сутрешния блок на БНТ.

По думите му обявяването на кандидатурата на Пламен Николов за премиер не е сценарий. Как да оттеглим Петър Илиев като ние не сме го номинирали, запита Станев за слуховете, че Петър Илиев щял да бъде новият министър-председател.

От 12 дни ИТН знаят коя ще бъде фигурата на бъдещия премиер. Името на Петър Илиев не е лансирано и не е обсъждано, посочи Станев.

Той отказа да сравни кандидатурите на Пламен Николов и Николай Василев. Единият е бил действащ политик, а другият е нямал действаща политическа дейност и функция, обясни Филип Станев. Той призова да се случи цялата процедура и тогава ИТН щели да обявят състава на проектоправителството.

Ние искаме да има джентълменско отношение в политиката, каза Станев за срещите с политическото ръководство. 

В първия разговор на ИТН с ДБ станало ясно, че Христо Иванов и генерал Атанас Атанасов нямат претенции за министерски постове и кресла. Какво обаче се случило след това, че от трибуната на Народното събрание с декларация Христо Иванов настоял да бъдат в правителството на ИТН, за Филип Станев било необяснимо. 

Според него, ако трябва да се говори за слухове и за нагнетяване, по-добре в интервюто с водещия на БНТ да си говорят за новите прашки на Николета Лозанова. 

ИТН няма да вземат министри от служебния кабинет, БСП и ДПС. Нека да изчакаме да се извърви конституционната процедура и имената в проектокабинета ще бъдат обявени. Любопитството убива котката, каза метафорично Станев. 

За ИТН властта не е самоцел и не искат на всяка цена да останат във властта, да влизат в конфигурации и договорки. Той смята, че да се направи коалиции е един от най-изхабените политически подходи. Сто процента от всички разводи започват с брак, изтъкна Филип Станев.

ИТН искат подкрепа за приоритетите, които не се случили през последните 12 години.

Прочетете още по темата: Пада ли сянката на ДПС? Филип Станев говори, че ИТН не иска да подписва споразумение за управление

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес