Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европол към новия вътрешен министър: Имате подкрепата ни за Шенген

09 юни 2023, 14:09 часа • 2326 прочитания

“Може да разчитате на нашата подкрепа за Шенген”. Това каза изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, съобщиха от МВР.

Досегашният шеф на ГДБОП проведе поредица от двустранни срещи в Люксембург. Стоянов благодари на Катрин де Бол за последователната подкрепа за страната ни в усилията ѝ за присъединяване към Шенгенското пространство. И увери, че България ще работи активно, за да стане част от него до края на годината.

ОЩЕ: Новият вътрешен министър вярва, че България може да е в Шенген до края на годината

Двамата обсъдиха сътрудничеството между България и Европол и отбелязаха, че през последните години то се е засилило. “Сигурни сме, че и занапред ще продължим в този дух”, отбеляза министърът.

Той подчерта, че страната ни работи активно по противодействието на нелегалната миграция, трафика на хора и наркотични вещества, както и прането на пари. “Имаме поставени високи цели в противодействието на неистинските парични знаци”, отбеляза още Стоянов.

Двамата обсъдиха и общите стъпки по противодействие на нелегалната миграция.

ОЩЕ: Унгария: Брюксел злоупотребява с властта си за мигрантите

В срещата участваха още заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Любомир Николов и директорът на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ старши комисар Валентин Костов.

Калин Стоянов се срещна и с изпълнителния директор на Фронтекс Ханс Лейтенс. “България високо цени дългогодишното сътрудничество и подкрепата, която получава от Фронтекс за справяне с трансграничните престъпления и повишаване ефективността на връщанията”, заяви министърът.

Той отбеляза, че наскоро придобихме нов гранично-полицейски кораб, чието участие в оперативни дейности на Фронтекс е планирано за четири месеца в края на 2023 г.

"Професионалният ни контакт е на отлично ниво. Отношенията между българската Гранична полиция и Фронтекс са пример за това как агенцията и държавите членки могат да си сътрудничат”, каза Ханс Лейтенс.

В срещата участва и директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес