Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евгени Стоянов: Новото антикорупционно звено няма да е автоматичен сбор от досегашните четири структури

04 август 2017, 10:01 часа • 947 прочитания

"Новото антикорупционно звено няма да е автоматичен сбор от досегашните четири структури - заложили сме модел, при който тези структури ще бъдат обединени, но това няма да стане по механичен начин. Служителите на четирите досегашни структури ще преминат и в новата, но ще бъдат проведени с тях тестове за лоялност, които ако те не издържат, то правоотношенията с тях ще бъдат прекратени."

Това каза в интервю за bTV заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов.

"Законопроектът за създаването на новата мегаструктура за борба с корупцията е качен за обществено обсъждане на сайта на правосъдното министерство, готови сме да приемем всякакви предложения. Екипът на министерството пък ще има ангажимента да ги обобщи, анализира и във формат на работна група отново да бъдат обсъдени".

"Този законопроект не е само на Министерство на правосъдието, а по него е ангажирана работна група в много голям формат, сред които много неправителствени организации, съсловни организации, представители на ВКС, на прокуратурата, представители на сега действащите структури", добави той.

Зам.-министърът на правосъдието добави, че главен секретар в Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси не може да стане главен секретар и в новата структура, защото кандидатите за този пост ще са четирима.

Относно използването на СРС-та от новата структура зам.-министър Стоянов коментира, че това ще се извършва в рамките на сега действащия Закон за използване на СРС-та - тоест искането за използването им ще става от председателя на комисията само след разрешение от съда. В момента, в който бъдат установени данни престъпления, тази информация незабавно ще бъде предоставена на прокуратурата, която ще започне да извършва своите действия по реда на НПК.

Евгени Стоянов отново подчерта, че новия орган няма да има разследващи функции - няма да има обиски, претърсване, изземване - каквото между другото е искането на някои от народните представители, участвали в общественото обсъждане.

Зам.-министърът коментира и темата за доброволните сътрудници на новата антикорупционна структура и опасенията на някои хора, че те могат да се превърнат в новото ДС.

"Заложили сме механизми, които са част от сега действащото законодателство -изключително високи изисквания за председателя на комисията - 10 години юридически стаж, за зам.-председателя - 10 години икономически или юридически стаж, членовете също 10 години професионален стаж, коментира още зам.-министърът на правосъдието".

Стоянов коментира и предложението председателят на новата комисия да се избира с мандат от шест години:

"Това неслучайно е така, защото не искаме мандатът му да се припокрива с този на едно Народно събрание и да не остават някакви съмнения, че избирането му може да бъде повлияно от мандата да един парламент."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес