Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето в кои секции ще гласуват българите в чужбина на 9 юни (КАРТА)

07 юни 2024, 14:03 часа • 1548 прочитания

Българите зад граница ще гласуват на изборите на 9 юни в общо 769 секции.

Това стана ясно в един от последните брифинги на Централната избирателна комисия. Секциите ще са разположени в общо 60 държави, а и този път най-много места за гласуване ще бъдат разкрити в Турция - 166. Във Великобритания ще има възможност да се гласува в 118 секции, а в четири от тях ще има възможност за гласуване и на двата вида избори.

На изборите 2 в 1 в Германия, където има голяма българска диаспора, ще може да се гласува в 103 секции, или с 29 повече в сравнение с предишните избори. Останалите държави с относително голям брой секции са: Испания - 64 секции, САЩ - 55 секции, и Италия - 27 секции. В съседните на България страни ще има съответно Гърция - 28, Северна Македония - 6, Сърбия - 4 и Румъния - една секции.

Още: "Еразъм" проекти, младежки политики, стажове: Кандидати за европарламента спориха пред младите хора (СНИМКИ)

В 245 секции зад граница ще има поставени машини за гласуване, като най-много от тях ще са в Турция - 108. В Германия и Великобритания машините ще са съответно 35 и 30.

Информация с всички изборни секции и избирателни списъци са публикувани на сайта на Министерството на външните работи. Освен там желаещите да упражнят правото си на вот зад граница биха могли да проверят къде се намира най-близката до тях изборна секция от интерактивната карта, разработена Боян Юруков. Тя показва броя на избирателните секции в отделните държави по света, както и точното им местоположение.

Според създателя ѝ целта на този портал е да позволи на българите зад граница да се информират, организират и гласуват по-лесно. Освен достъп до картата порталът дава възможност всеки желаещ да се абонира за бюлетин, който изпраща автоматично персонализирана информация къде са най-близките до него секции и какви са условията за гласуване.

Още: Въпроси и отговори: Всичко, което трябва да знаете за изборите на 9 юни (СНИМКИ и ВИДЕО)

Още: САЩ и ЕС - да, но Русия и Турция - не: Българите с интересни съмнения кой ще се намеси в изборите ни

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес