Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Елена Йончева: В Брюксел много добре знаят какво представлява г-н Борисов

11 септември 2020, 09:00 часа • 14618 прочитания

Тук в Брюксел много добре знаят какво представлява г-н Борисов, но неговото европейско семейство мълчи. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV евродепутатът Елена Йончева.

Никой не се ангажира с отпадането на Механизма над България. На този етап ще има два Механизма над страната ни - старият от 2006 г. и новият, който ще наблюдава върховенството на закона и свободата на медиите в отделните страни членки, стана ясно още от думите на Елена Йончева. 

Тя разкри, че ще има дебат за върховенството на закона в Европарламента, като обясни, че такъв дебат се прави за страни, които са в много критично положение. Комисията LIBE покани г-н Борисов, който отказа да се яви. През последните години нито един министър-председател не е отказвал да се яви. Елена Йончева посочи, че са изпратени писмени въпроси до българското правителство, тъй като евродепутатите не са били доволни от отговорите, които представителите на българското правителство са дали. 

На вчерашната среща се изказаха много остро депутати от всички групи, а от ЕНП бяха в ролята на балансьор. Вие виждате, че няма голяма западноевропейска медия, която да не осъжда липсата на върховенството на закона в България. Тук в Брюксел много добре знаят какво представлява г-н Борисов, но неговото европейско семейство мълчи, каза Йончева. Самият факт, че ще има дебат в пленарна зала и след това ще има резолюция, това означава, че към България ще се гледа по друг начин впоследствие, убедена е Елена Йончева.

Според евродепутата аферата с къщата в Барселона е много важна и Борисов се страхува, че тази афера може да бъде разнищена в Брюксел.

Йончева посочи, че за първи път в БСП няма дебат за лидерството и след изборите ще започне разговорът в левицата. Според Елена Йончева хората не вярват, че Корнелия Нинова като лидер на левицата се бори с корупцията. В момента, в който Нинова не подписа трите сигнала срещу Борисов до главния прокурор, тези сигнали бяха подписани само от мен, това са много конкретни неща, отбеляза още Йончева.

Коментарът на евродепутата от ГЕРБ Андрей Новаков

Създава се едно усещане, че извън София Големият брат е седнал да заседава. Не може да представяш едно рутинно заседание на Комисията за права и свободи като изслушване, каза в ефира на телевизията и Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП. Аз виждам, на протестите има много мои връстници, с които постоянно говоря. Вярвам, че те имат своите искания, в които ние се вслушваме, отбеляза Новаков. 

Беше представено, че такъв дебат за България в пленарна зала е нещо историческо, но последните няколко дебата в пленарна зала бяха за Испания, Гърция, Полша и имаше критики от всеки евродепутат. Аз виждам, че напрежение в България има, никой не го отрича, и то се следи в цяла Европа, заяви Андрей Новаков. Той обясни, че лидерът на ЕНП Доналд Туск е заявил, че познава Бойко Борисов и не би могъл да го сравни с диктатор.

Трябва да направим много ясно разграничение относно мониторинга над България - ще има механизъм за всяка една държава членка. Напредъкът в България позволява старият механизъм да спре и в момента доклад за България не се готви, каза още Андрей Новаков. От думите му стана ясно, че старият механизъм продължава да действа за България, но без доклад.

Новаков посочи, че много добре се вижда къде в България отиват европейските фондове, тъй като в Европейската сметна палата нивото на грешка на страната ни е много ниско в сравнение със средното за Европейския съюз. Андрей Новаков отбеляза, че е доста пресилено да се каже, че авторитетът на Борисов в Европа е разклатен. 

(Какво се коментира в Брюксел относно върховенството на закона у нас, четете в този материал.)

Водещият на предаването "Тази сутрин" Антон Хекимян помоли евродепутатът Андрей Новаков да прочете какво пише в аутокюто на камерата. Това стана в отговор на думите на Новаков, че той няма аутокю и няма слушалка в ушите си. От кадрите, които зрителите видяха, всъщност се видя, че на аутокюто има единствено анонс към следващия гост на предаването - доц. д-р Ангел Кунчев.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес