Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Елена Йончева сезира Конституционния съд за цензуриращ медиите закон

20 март 2019, 14:41 часа • 1086 прочитания

Бъдещият водач на евролистата на БСП Елена Йончева сезира Конституционния съд за промените в Закона за личните данни. Йончева ги определи като опасни промени, създаващи условия за цензура в българската журналистика.

Въпреки всичко българската журналистика остава основният гарант за свободата и демокрацията в България. Това коментира Елена Йончева пред журналисти преди да влезе в Конституционния съд.

Наред с това тя обяви, че Цветан Цветанов е купил "луксозен апартамент на скандално ниски цени". Йончева припомни и последния документ на ЕК, в който се посочва, че 2/3 от скандалните сделки на видни политици у нас не се разследват.

Припомняме, в началото на февруари месец и президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за защита на личните данни.

Той оспори приетите критерии, по които журналисти, учени и писатели са задължени да доказват, че използват лични данни правомерно. Тогава държавният глава определи текстовете като свръхрегулация, ограничаваща свободата на изразяване. Мнозинството в залата на Народното събрание обаче отхвърли неговите аргументи.

Поставяме въпроса и припомняме, че Цветанов стана известен като политика с шестте апартамента, каза депутатът от БСП Явор Божанков.

По думите му случайно или не тогавашният шеф на НАП стана депутат от ГЕРБ. Стана ясно, че Цветанов е собственик на апартамент в една от най-скъпите сгради в България, купен със заменки, като е приспадната сумата от 1 милион лева.

Социалистите настояват КПКОНПИ и органите да разследват сделката. Божанков допълни, че призовават премиера Борисов, който заяви, че няма да търпи дори съмнения за корупция, да се огледа около себе си, където се правят сделки и заменки и да вземе решително мерки срещу това.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес