Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Елена Йончева: Европарите трябва да се обвържат с върховенството на закона

28 май 2021, 12:04 часа • 1546 прочитания

"България няма да се прости с европейски средства, защото вярвам, че ще има ново правителство, което ще започне реални реформи, така че тези пари от Европа да работят действително за българските граждани. Целта на механизма - обвързването на отпускането на финанси с върховенството на закона, не е да се наказват гражданите, а да бъде превантивен инструмент".

Това коментира пред БНР евродепутатът Елена Йончева. Група депутати в ЕП, сред които е и тя, изпратиха писмо до Европейската комисия, че ако до 1 юни не започне да прилага поне първите стъпки от механизма, ще преминат към съдебна фаза на принуда.

"Искаме този механизъм за обвързване да е ефективен инструмент. Търсим необходимите лостове".

В предаването "Нещо повече" Йончева коментира случая с приземения пътнически самолет в Минск и ареста на журналиста Роман Протасевич:

"Журналистът трябва да бъде освободен. Трябва да има международно разследване, за да бъдат потвърдени фактите. Това е почти безпрецедентен случай и трябва да се намери механизъм той да не се повтаря".

Елена Йончева изрази позиция и относно коалицията "БСП за България":

"Дали има широка лява коалиция, ще разберем от резултатите на изборите. В България има около 2 млн. потенциални избиратели на левицата, но проблемът е, че те не могат да се припознаят в днешната левица. В БСП трябва да започне разговор, че трябва да се промени и да се превърне в лява европейска партия на активните професионално хора. Лявото не е ретроградно, то е модерно".

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес