Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експо 2020 в Дубай се превръща в скандал от ранга на този на АМ "Хемус"

18 февруари 2022, 10:14 часа • 10268 прочитания

Нови данни и подробности относно българското участие на "Ескпо 2020" в Дубай извади вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Нинова заяви, че има над 700 страници от доклади и свидетелски твърдения, които вече са дадени на прокуратурата. Един от хората, които са част от този сигнал, вече е получил телефонно обаждане да оттегли показанията си.

"Той получи телефонно обаждане да си оттегли показанията. Искам да ви кажа - няма да стане така. Няма да ни спрете. Спряла съм плащанията и една стотинка няма да потъне повече в тази черна дупка. Задържаме им гаранцията от 50%, които са дали, за другите ще се съдим", заяви тя в пленарната зала на парламента.

Обобщението

По думите на вицепремиера, скандалите в цялата ситуация са много на брой. Тя подчерта, че предвидените първоначално пари за българското участие в изложението са увеличени с над 2 000 000 лева и не е ясно защо.

Освен това – на изпълнителя "България експо 2020" (консорциум, в който влизат фирмите "Сиела Норма", "Проджект Мениджмънт Адвайзори" ЕООД, "Арка Л.Т.Д." ООД, "Д.о.Ф" ЕООД и "Инфинити Травел" АД), са платени авансово над 4,4 млн. лева, обезпечението, по които в случай на неизвършена дейност е едва 50%. В договора има над 30 неизпълнени ангажимента, твърди Нинова.

Тя даде някои примери за неизпълнение: одобреният от държавата списък на фирмите, които да бъдат представени, е подменен; с 30% са завишени цените на стоки в изложението спрямо първоначално определените; провалена е презентация по Zoom, защото не е платено за интернет връзка извън павилиона; липсват рекламно-информационни материали за българското участие на големия форум. Заради всичко това икономическото министерство ще задържи 50-те процента обезпечение и ще потърси в съда връщането на останалите милиони.

Направени са 6 проверки, във връзка с които е потърсен изпълнителят на договора. "Опитахме се да потърсим сметка и отчет, но кореспонденцията не върви, защото е даден адрес на фирма, която не участва в консорциума и е на гръцки гражданин", заяви Корнелия Нинова.

"България експо 2020" иска още над 2 000 000 лева по договора – блокирано е това плащане, обяви вицепремиерът. "Ако искат, да отиваме в съда и да доказваме кой е крив, кой е прав", каза още Нинова.

Още: Отговор към Нинова заради "Експо 2020" от изпълнителя

Корнелия Нинова: Давам „Експо 2020 Дубай“ на прокуратурата (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес