Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти на ДПС и ИТН влизат в състава на кабинета на ГЕРБ-СДС

20 май 2023, 09:45 часа • 6996 прочитания

ГЕРБ-СДС ще приемат експерти от ДПС и "Има такъв народ" за правителство.

Това стана ясно от думите на депутатът от партията на Борисов Теменужка Петкова.

"Целта е да бъдат намерени наистина най-добрите експерти за всяка позиция, за да изведем България от кризите. В момента текат разговори, които ще продължат до понеделник, включително", уточни тя.

Петкова подчерта, че от ГЕРБ-СДС ще изпълнят мандата и Мария Габриел ще представи пред президента състав и структура на Министерски съвет. От партията ще разчитат на подкрепа от "всеки един български народен представител, който милее за България и е достатъчно отговорен".

"В понеделник Габриел ще обяви състава на кабинета пред президента. Там ще му представи и изпълнен мандат. Целта е да се намерят най-добрите експерти във всяка позиция, затова и разговорите с ДПС и ИТН продължават до понеделник", каза Петкова.

ОЩЕ: Според Томислав Дончев Прокуратурата казва на Борисов да си опича акъла

Все още обаче не става ясно как ще се намери подкрепа за кабинет. До този момент кандидатът за министър-председател Мария Габриел обяви, че е получила публично подкрепа от ДПС и ИТН. Припомняме, че в 49-ото Народно събрание трите формации разполагат общо със 116 народни представители, а необходимите за стабилно мнозинство са 121 депутати, макар и кабинет да може да бъде избран и с по-малко народни представители в случай, че в залата има по-нисък кворум.

"Първо искам да благодаря за подкрепата, която получавам от ПГ на ДПС и ПГ на ИТН за ясна визия за експертно правителство с мандат, обединен около приоритети", посочи кандидатът за премиер в четвъртък.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес