Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: При избори 2 в 1 общата дата да е на първия тур на президентските

01 септември 2021, 15:57 часа • 1998 прочитания

"Ако изборите са 2 в 1, логично е парламентарните да са по време на първия тур на президентските, защото избирателната активност на втория е по-ниска". Това каза пред БНР Даниел Стефанов, преподавател в НБУ, експерт по изборни системи.

Според него е добре да се има предвид, че на такива избори хората обикновено копират предпочитанието си от единия вид - в другия.

Експертът обясни, че машинното гласуване по света се провежда, за да могат да се правят по няколко избора в едно:

"Ние нямаме опит с това и той трябва да се натрупва. При една по-добра разяснителна кампания, в която също нямаме опит, вероятно тези трудности могат да бъдат преодолени".

Той посочи, че при избори 2 в 1 би трябвало да има икономия на средства.

Стефанов уточни, че за изборната администрация е добре да знае възможно най-рано датата за изборите, за да ги подготви. Той посочи, че президентът и Народното събрание трябва навреме да определят датите за парламентарните и президентски избори.

По думите на експерта буди притеснение фактът, че първият и най-силен глас, който се чу в началото на разговора дали изборите да бъдат 2 в 1, е бил на фирмата, която е доставчик на машините за гласуване:

"Не мисля, че това е нормално. Според мен ЦИК трябва да направи план и в следващите месеци или година да върне собствения си контрол върху изборите. Тя трябва да добие и да управлява софтуера и да може да го инсталира върху машините, когато тя реши - с ясно разписани процедури. Това е най-главната задача на ЦИК".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес