Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екатерина Захариева: Всеки магистрат ще може да гласува лично за член на ВСС

02 март 2016, 09:00 часа • 3034 прочитания

Всеки магистрат ще може да гласува лично за член на ВСС. Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева.  По думите ѝ, ако има качествени магистрати, които работят по съвест и според закона, това ще даде гаранция, че ще имаме качествени разследвания и качествени актове в съда.

„С тези промени даваме гаранция на първо място, че съдът сам ще взима решение по кадровите си въпроси, няма да има само намеса на политическата квота. Важно изменение има в комисиите за атестиране и конкурси - там освен членовете на ВСС, както е в момента, включваме и действащи магистрати, които ще се избират от общи събрания на съдилища и прокуратури”, допълни още тя в интервю за Нова телевизия.

Според Захариева това са все гаранции, че когато се вземат решения, ще са включени и действащи магистрати. Министър Захариева обясни, че за прекия избор се борят всички магистрати и посочи, че сега това се въвежда.

„Как ще се назначават членовете на ВСС - пряк избор, всеки магистрат ще може да гласува лично за член на ВСС. Всеки ще може да номинира. Номинациите ще бъдат публични. Ще трябва да имат декларации за имуществено състояние”, обясни тя и посочи, че това са гаранции, че нещата ще се променят.

Министърът допълни, че е предвиден достатъчно дълъг срок за този процес преди изтичането на мандата на ВСС.

Освен това чрез измененията в Закона за съдебната власт се въвежда изрична забрана за въздържане от гласуване на членовете на ВСС: "До момента много често без аргументи „за“ или „против“, се гласуваше „въздържал“ се и така се блокираха много важни решения във ВСС. Така всеки ще носи отговорност „за“ или „против“ дадено решение", обясни Захариева.

Тя допълни, че е изрично записано, че решенията на магистратите трябва да са мотивирани: "Когато гласуваш против, трябва да имаш отрицателно изказване, което ще се счита за мотиви за отрицателния вот. Изрично е предвиден текст, който гласи, че немотивирани актове се отменят, само на това основание от ВАС", каза още тя.

В коментар относно отношенията между Лозан Панов и Сотир Цацаров Захариева каза: „Усеща се напрежение, няма защо да се крием. Няма да заемам страна. Всеки, който ме подкрепя за реформата, аз съм на неговата страна.“

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес