Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК: Трябва нова нотификация от България, ако ще строи АЕЦ „Белене“

26 юни 2020, 16:00 часа • 4396 прочитания

От Европейската комисия(ЕК) потвърдиха, че е необходима нова нотификация от страна на България, ако реши да поднови строежа на АЕЦ „Белене“.

От институцията се мотивираха с настъпилите промени в проекта, развитието на стандартите за безопасност и промяната в правната рамка на договора за „Евратом“, която е била значително променяна и укрепвана от 2007 година, когато Комисията е издала становище за изграждането на централата, предаде БНР.

Говорителят на Комисията Тим Макфий заяви: „Ако България реши да поднови проекта „Белене“, тя трябва да гарантира, че той отговаря на договора за „Евратом“ и на съответното вторично законодателство. Ние сме в контакт с българските власти във връзка с действията, които трябва да се предприемат. Те информираха комисията за вече направените стъпки от тяхна страна и декларираха намерението си да осъществят всички необходими процедури за навременното и ефективно изпълнение на техните задължения“.

След нотификацията Комисията трябва да даде цялостна оценка дали проектът е в съответствие с договора от „Евратом“ и вторичното законодателство.

Тази сутрин пред бТВ адвокат Албена Белянова заяви: "За рестарта на АЕЦ „Белене“ ще бъде необходимо ново одобрение от Европейския съюз, въпреки твърденията на правителството, че това няма да се наложи". Тя допълни, че е изпратила въпроси за проекта към ЕС, след като е забелязала несъответствия в провеждането на процедурата. Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че руската „Росатом“, френската компания „Фраматом“ и американската „Дженерал електрикс“ обединяват силите си в консорциум и ще участват с обща оферта в процедурата, обявена от българското правителство и Националната електрическа компания за строителството на АЕЦ „Белене“. „Условията на процедурата са много спорни, начинът на оценка е много мъглив и субективен. Липсва информация както за референдума, проведен през 2013 г., така и че решението на Министерски съвет се обжалва пред съда“, каза още юристът.

Експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев от своя страна уточни, че одобрението на Европейската комисия на нотификацията за проекта от 2007 г. вече не е в сила.

 Вижте още:

Валентин Николов: Победителят за АЕЦ "Белене" не е предопределен

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес