Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК разреши удължаване на срока за оценка на българския план за възстановяване

16 февруари 2022, 11:26 часа • 1212 прочитания

Европейската комисия разреши срокът за оценката на българския план за възстановяване и развитие да бъде удължен с още един месец, предаде БНР. Искането бе внесено вчера, когато изтичаше второто по ред удължаване, а след това решение се очаква оценката по плана да бъде дадена на 15 март.

Припомняме, че преди седмица премиерът Кирил Петков обяви пред Народното събрание, че в Комисията е изпратен нов вариант на плана и уточни, че в него са ревизирани секторни политики в енергетиката заради зависимости, свързани с доставките на газ и напрежението между Русия и Украйна.

В началото на декември тогавашният вицепремиер Атанас Пеканов съобщи, че Комисията има 43 забележки по документа, две от които сериозни. Той поясни, че те са свързани с енергетиката и върховенството на закона.

Самият Пеканов съобщи допълни преди седмица, че Планът, който е изпратен на 15 октомври 2021г., е минал необходимите стъпки и коментира, че заложените решения са добри за страната ни и управляващите сега залагат друга визия. Планът никога не е бил връщан, а четири страни все още били с неодобрени планове, добави бившият служебен министър по европейските фондове.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес