Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК потвърди: Фон дер Лайен и Петков говориха за еврозоната и Шенген

27 май 2023, 13:11 часа • 3512 прочитания

От Европейската комисия потвърдиха, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и бившият премиер Кирил Петков са били в контакт. От Брюксел уточняват, че двамата са обсъждали важни теми за България от европейския дневен ред, включително подготовката на страната ни за еврозоната и приемането в Шенген.

Става въпрос за разговори, които бяха цитирани от Петков по време на Националния съвет на "Продължаваме промяната" и станаха известни, след като Радостин Василев пусна запис от цялото заседание.

ОЩЕ: АУДИО: Пълен запис от Радостин Василев на заседанието на "Продължаваме промяната"

"Позицията на председателката и по двата въпроса е добре известна. Тя още веднъж потвърди подкрепата си за приемането на България в Шенген. Има много стриктен процес за влизане в еврозоната, който се прилага за всички страни. Ролята на Комисията е да ги подкрепя в изпълнението му. Явно е, че правилата трябва да се спазват", казват от ЕК, цитирани от БНР.

В записа се чува как Петков казва, че Урсула фон дер Лайен го е уверила в шансовете на България да влезе в Шенген, но не и в еврозоната на този етап. Както той твърди, тя му е казала, че ще съдейства и за еврозоната, когато я е помолил да се занижат изискванията за инфлацията.

ОЩЕ: Първа реакция от Президентството след записите: "Готви се заговор"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес