Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК пита България и още 5 държави защо сме против Пакта за миграция на ООН

03 декември 2018, 10:41 часа • 2809 прочитания

"Не разбирам причините за отказа, та нали документът не е задължителен за изпълнение и не задължава с нищо никого". С тези думи, изречени пред Die Welt еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос се обръща към България, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия и Полша заради миграционния пакт на ООН. Изброените страни-членки все още не го одобряват и най-вероятно няма и да го одобрят, а подписването на документа трябва да стане на 10 декември (понеделник) в Маракеш.

Според Аврамопулос отношението на шестте европейски държави ще разочарова африканските партньори на ЕС. "Ако ЕС при подписването на пакта не бъде единен, ние ще разочароваме и лишим от увереност нашите партньори в Африка. Освен това, ЕС ще изглежда по-слаб и сам ще се изложи на удари", отбеляза Аврамопулос. Той подчерта, че целта на пакта е "да се подкрепи сигурността и да се регулира миграцията", а също така борбата с организирания трафик на хора.

Припомняме, че основата на пакта е да се пребори нелегалната миграция чрез създаване на условия за легално влизане и оставане на чужда територия. Именно това беше видяно от по-малкия коалиционен партньор в нашето управление - "Обединени патриоти", като заплаха.

Позицията ни обаче се оказа противоречива, след като на ниво "комисия" в парламента външният министър Екатерина Захариева не потвърди заявката на "Обединени патриоти" за решение, с което казваме твърдно "не" на пакта. Това даде основание на лидера на "Атака" Волен Сидеров да почне да говори за оставката на Захариева,

Миграционният пакт на ООН няма юридически задължителен характер, но предизвика противоречива реакция по света. Този документ трябва да бъде официално приет на срещата на ООН в Мароко през декември. Но редица страни, включително САЩ, Австралия, Израел, Австрия, Чехия и Словакия вече отказаха да се присъединят към него.

 

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес