Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК ни отпуска 10,5 млн. евро за справяне с щетите от наводненията

10 октомври 2014, 14:33 часа • 13101 прочитания

Европейската комисия отпуска на България 10,5 милиона евро. С тези средства страната ни трябва да се справи с щетите от тазгодишните наводнения.

Средствата са част от пакет на стойност близо 80 милиона евро, предложени от ЕС на Сърбия, Хърватия и България и са осигурени от Европейския фонд за солидарност. Сърбия ще получи 60,2 милиона евро, а Хърватия – 8,96 милиона евро.

Цялата сума ще бъдат използвана за възстановяване на жизненоважна инфраструктура и услуги, за възстановяване на разходите за спасителните операции и за покриване на част от разходите по разчистването в засегнатите от бедствието области, информира Европейската комисия.

Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан коментира, че помощта следва да пристигне бързо заради приетите наскоро нови правила. Той изразява надежда преди това държавите от ЕС бързо да утвърдят днешното решение на ЕК, информира БТА.

Решението подлежи на допълнително одобрение от Европейския парламент и от Съвета на ЕС.

Средствата от Фонда за солидарност за тази година са 530 милиона евро за целия ЕС. На разположение от тях в действителност са 353 милиона евро, а останалата част от сумата е особен резерв.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес