Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Единодушно Конституционният съд отмени задължителното гласуване

23 февруари 2017, 14:35 часа • 2266 прочитания

Конституционният съд (КС) единодушно на практика отмени задължителното гласуване. Решението е било взето с 11 гласа. От днешното заседание е отсъствал Анастас Анастасов.

С решението се отменя целият текст на чл. 242а от Изборния кодекс, който е в сила от 25 май 2016 г. Той предвижда, че който не е гласувал без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличава от списъка за следващите избори, пише "Правен свят". Така КС премахна санкцията за негласуване и единствено остава текстът, че задължително трябва да се гласува, но няма предвидени наказания, ако някой не го изпълни, което го прави само пожелание.

Мотивите на съда ще станат ясни следващата седмица.

Припомняме, че съдът беше сезиран с искане за отмяна на задължителното гласуване от омбудсмана Мая Манолова. Тя изтъкна, че избирателното право е субективно право, а не публична функция на гражданина, на която да съответства задължение за гласуване. Освен това Манолова посочи, че Конституцията допуска със закон да се уредят само организацията и редът за произвеждане на изборите, но не и условията за упражняване на избирателното право.

Според действащия Изборен кодекс гласуването на избори и референдуми е задължително, но всъщност санкцията за негласуване не е сериозна. Ако регистриран гласоподавател пропусне два пъти избори от един и същ вид - президентски, парламентарни, местни, то той бива изваждан от избирателните списъци. За да се върне там обаче е достатъчно само да подаде заявление за връщане.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес