Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавната администрация се крие зад еврофондовете, вместо да бърза с реформите

16 юни 2014, 07:42 часа • 13001 прочитания

Европейските фондове явно невинаги са в помощ – в случая със задачата за намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите. Заради възможността да получат европейско финансиране куп анализи, планирани от държавната администрация, ще стартират късно и ще се проточат във времето. Така, вместо да подобри ситуацията, новата оперативна програма за развитие на капацитета на администрацията "Добро управление" може сериозно да я обърка, пише в. „Сега”.

Според доста експерти е много чудно защо анализите се прехвърлят към европейско финансиране, след като редовно плащанията от Брюксел се забавят. На всичкото отгоре предната седмица излезе статистика, че вече има рекорд по забавени плащания в историята на ЕС и той е поставен през настоящата година.

Една от ключовите мерки, която със сигурност ще закъснее, е въвеждането на комплексно административно обслужване. При него се предвижда гражданин, който иска комплексна услуга, касаеща няколко администрации, да може да подава заявление във всяка една от тях и обменът на информация да става по вътрешни пътища. Администрациите са длъжни да въведат този принцип на обслужване най-късно до 25 март 2015 г., като срокът бе записан изрично в административно-процесуалния кодекс. Той обаче надали ще се спази, защото по ОП "Добро управление" е предвиден специален проект за въвеждането на комплексно административно обслужване. Проектът ще се изпълнява от 2014 до 2016 г. и ще е на стойност 5 млн. лв. Други 3 млн. лв. са предвидени през 2015 г. за реинженеринг на работните процеси по осигуряването на минимум 100 услуги.

Европейски пари ще чакат и проектите за стартиране на преглед по икономически сектори за намаляване на административната тежест. Предвижда се такъв проект да се реализира през 2015 и 2016 г. от администрациите на Министерския съвет (МС) и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), като ще се анализират поне три икономически сектора. През 2015 г. двете институции ще работят и по друг проект с финансиране от оперативната програма - срещу 500 000 лв. ще се прави преглед на всички специални закони с отношение към Закона за ограничаване на административното регулиране върху стопанската дейност.

През тежката процедура по кандидатстване и изпълнение на европроект ще мине и силно критикуваният за бездействието му център за противодействие на корупцията, по-известен като БОРКОР. Той ще чака през 2014 и 2015 г. 500 000 лв. финансиране по "Добро управление", за да изготви анализ и предложения за промяна в нормативната уредба с цел ограничаване на предпоставките за корупция чрез намаляване на регулаторните режими.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес