Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата поема контрол над "Златния гьол" - решението мина и през Министерски съвет

18 януари 2023, 16:04 часа • 1670 прочитания

Публично предприятие ще поеме дезинфекцията на ГКПП „Капитан Андреево“, с което държавата официално поема контрол над т.нар. „Златен гьол“, реши Министерският съвет на днешното си заседание.

Със свое решение от днес служебният кабинет възложи на министъра на земеделието Явор Гечев да създаде междуведомствена работна група с представители на пет министерства - на земеделието, на вътрешните работи, на финансите, на транспорта и на икономиката и индустрията. В нея влизат още Агенция „Митници", Национална агенция за приходите и Българска агенция по безопасност на храните. 

Работната група трябва да извърши "анализ за необходимата материална база, финансови средства, персонал, информационни ресурси и други, с оглед предприемане на необходимите действия за изпълнение на дейността по чл. 190, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност от публично предприятие", гласи решението на служебния кабинет.

Със същото решение се възлага на изпълнителния директор на БАБХ да предприеме необходимите действия за възлагането на дейността по дезинфекция на публично предприятие.

Миналата седмица Явор Гечев заяви, че държавата вече ще упражнява дейността по дезинфекция на границата с Турция, свързана с т.нар. „Златен гьол“. През последните десет години това се извършваше от частната фирма „Пи. Еф. Си.“. Договорът с нея бе сключен през 2013 г. и изтича на 12 март, но сега тя ще получи двумесечно предизвестие за прекратяване. На нейно място ще бъде направена фирма, която ще се управлява от поне 5 институции.

Преди дни вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че МВР започва разследване на "Златния гьол". "Държавата ще поеме контрола върху "Златния гьол" и милионите, които се изливат от този гьол в джобовете на хората с прякори, вече няма да се изливат, а ще остават в българската държава и при българските граждани", каза той.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес