Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата 6 години не е контролирала реално данъците на производителите на цигари и алкохол

04 февруари 2022, 13:28 часа • 10732 прочитания

За шест години управление на ГЕРБ държавата не е направила нищо, за да въведе ефективен контрол върху данъците на големите производители на алкохол и цигари. Това стана ясно от отговор на финансовия министър Асен Василев по време на днешния парламентарен контрол, който отговори на депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров по темата.

Припомняме, че от 2015 година в Закона за акцизите и данъчните складове е записано, че в заводите на големите производители на алкохол и цигари трябва да бъдат монтирани измервателни уреди с фискална цел. Те трябваше да гарантират коректното отчитане на произведените количества и да подпомогнат събирането на данъците. Като първа стъпка следваше Министерство на финансите да поиска нотификация, тоест съгласието на Европейската комисия. От отговора на Василев днес стана ясно, че повече от шест години тази стъпка не беше направена.

"Не, няма такива контролни уреди. Причината е, че министерството е срещнало трудности при подаването на нотификацията, тъй като това са сложни системи. Надявам се след около месец да ви дам различен отговор", каза вицепремиерът.

Мартин Димитров, който е един от вносителите на промените в закона за контролните органи, от своя страна заяви, че в продължение на много години е чакал смяната на финансовия министър на ГЕРБ Владислав Горанов, за да отправи този въпрос.

"За да се случи истинска реформа при събирането на данъците е необходимо да се покаже, че това са политика на парламента и правителството", категоричен беше той и допълни, че трябва да се спре преследването само на малките бизнеси, а големите търговци да се оставят без контрол. "Как очаквате да има добра събираемост на данъците?", попита той бившите управляващи.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес