Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двама български кандидати се отказаха да стават европрокурори

21 ноември 2022, 14:43 часа • 2541 прочитания

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) започна изслушването на кандидатите за европейски делегирани прокурори в търсене на още шестима. Двама от тях се отказаха в началото на днешното заседание.

Това са следователят Бойко Атанасов, който не дойде на изслушването, и прокурорът от Софийска градска прокуратура Иван Кучиев, съобщи БТА.

По време на изслушването членовете на колегията задаваха въпроси на кандидатите за устройството на европейската прокуратура и функциите на европейските прокурори. Стана известно, че част от прокурорите не са внасяли и работили по изготвянето на обвинителен акт за икономически престъпления - злоупотреби със средства на ЕС.

След изслушването колегията ще проведе обсъждане и гласуване. На първата част от заседанието отсъстваше главният прокурор Иван Гешев.

Процедурата за избор на европрокурори беше обявена на 27 юли. В момента европрокурорите от България са 9, а е предвидено броят им да е 10. Преди три месеца европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска те да станат 15 заради сериозната натовареност.

След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри Светлана Шопова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова и Димитър Беличев. При втората делегирани европейски прокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев, припомня Lex.bg.

През февруари, когато Прокурорската колегия на ВСС започна трета процедура за единственото останало вакантно място, нямаше кандидати. Настоящата процедура е четвъртата.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес