Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова са кандидатите на БСП за еврокомисар

28 август 2024, 19:17 часа • 618 прочитания

Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова са номинирани от БСП за български еврокомисар. Социалистите настояха българските номинации да бъдат обсъдени на извънредно заседание на Народното събрание.

Още: С контраатака Нинова обяви, че БСП може и да не участва на изборите (СНИМКИ)

„Изпълнителното бюро на БСП взе решение да издигне двама кандидати за еврокомисар на България - мъж и жена. Бяха номинирани Драгомир Стойнев и ако България получи ресор енергетика - Цветелина Пенкова“, съобщиха от партията.

Коя е Цветелина Пенкова?

Цветелина Пенкова завършва магистърска степен по финансова икономика в Университета Оксфорд във Великобритания. Защитава две бакалавърски степени - в Университета Бокони в Милано, Италия и в Централния европейски университет в Будапеща, Унгария.

Още: Гуцанов не очаква да има драма с листите на БСП за изборите

Професионалният ѝ опит е натрупан като финансов специалист в инвестиционен фонд в Лондон, инвестиционен банкер в Кралската банка на Шотландия и анализатор в Егон Зендер.  Тя е евродепутат от Групата на социалистите и демократите.

Кой е Драгомир Стойнев?

Драгомир Стойнев е български политик от БСП, зам.-председател на левицата от 7 юни 2014 г. до 15 ноември 2015 г. Роден е на 6 май 1976 г. в град Триполи, Либия. Министър на икономиката и енергетиката в правителството Пламен Орешарски.

Още: Според БСП показателно за кабинета ще бъде как ще излъчи еврокомисар

Народен представител е в 41-вото, 42-рото, 43-тото, 44-тото, 45-тото, 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно събрание. Бил е личен икономически съветник на Сергей Станишев по време на мандата му. Бил е председател на Комисията по труда и социалната политика в 41-вия парламент.

От 29 май 2013 г. е министър на икономиката, енергетиката и туризма на България. Социалистите настояха българските номинации да бъдат обсъдени на извънредно заседание на Народното събрание.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес