Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС си призна, че е почнало с "Кой уши байрака" и е минало на турска песен

29 септември 2015, 08:32 часа • 12640 прочитания

„Райме” – така турският певец Фарук Йълмаз буквално пее за Райна Княгина в скандалната песен, на която ръководството на ДПС се радва по време на предизборно събитие. Всъщност мелодията е точно като на българската възрожденска песен „Кой уши байрака”, но песента е различна по смисъл – за млада мома и любовните ѝ трепети.

Това е чиста гавра с националното ни достойноство, възмути се кметът на Панагюрище Никола Белишки. Хореографът Иван Тодоров обаче призова да не се търси под вола теле, защото на Балканите често при едни и същи мелодии звучат различни текстове.

Не мога да разбера как това е провокация – аз съм певец и с песента исках да покажа общото между българския и турския народ, заяви Фарук Йълмаз пред Нова телевизия. По думите му песента има две версии на турски език, като тази, която е изпълнил, е любовна. Пред bTV той разказа, че често идва в България и че жена му е от Добричко и има роднини в Кърджалийско. Йълмаз отказа да е канен от ДПС, за да пее – бил поканен на градско събиране в Исперих. Певецът обясни, че е пял песента за Райме преди 7-8 години в Борино, като добави, че не знае текстът на „Кой уши Байрака” – той бил певец и наизустявал текстове, например за „Македонско девойче”. Йълмаз поиска извинение, ако е засегнал някого с изпълнението си.

Това е гавра, категоричен беше Юлиан Ангелов от „Патриотичния фронт”. Той припомни, че песента е започнала в българския вариант – „Кой уши байрака” и чак след това продължава на турски. Ангелов заяви, че е изпитал „чувство на ненавист” към „тези хора, които са си позволили това”. Нямам нищо против да се откриват политически кампании с български песни, но не така. При ДПС няма нищо случайно, подчерта Ангелов.

Същевременно бившият спортен министър-лингвист Мариана Георгиева уточни, че песента е изпята в Исперих. Това е недоразумение, каза тя и наблегна на гледната точка, че това е турска любовна песен. Георгиева изрично подчерта, че видеото на Нова е пуснато при турския текст, пропускайки твърдението на Ангелов, че пеенето е почнало с „Кой уши байрака” на български. Става въпрос за две песни – за Райна Княгина и за Райме, заяви бившият спортен министър, която изкара песента за Райме като „песен за душата” по изследвания на специалисти. Георгиева обясни, че изследване е доказало, че мелодията на песни като тази за Райме е използвана от „българските националисти” по време на Възрожденския въпрос. Бившият спортен министър отрече Йълмаз да е смесвал песни – само ги е представил една до друга.

ДПС с такива изпълнения и провокации затвърждават електората, заяви Ангелов. Намяме нищо против ромите, турците, арменците, добави той. Ангелов определи Георгиева и ДПС за слуги на Ердоган, което накара Георгиева да отвърне, че това не е вярно и че ДПС има международен паспорт. В докладите на международни организации ВМРО е маркирана като неофашистка партия, хвърли обвинение Георгиева, а Ангелов отвърна, че тези доклади са базирани на доноси от партии като ДПС. Турция е участвала в спасяването на лидера на ВМРО Иван (Ванче) Михайлов, заяви Георгиева.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес