Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС поиска поправките в Изборния кодекс да се гледат след референдума на Слави

20 април 2016, 10:15 часа • 827 прочитания

Парламентарната група на ДПС поиска Народното събрание да разгледа на второ четене поправките в Изборния кодекс едва след като обсъди искането за провеждане на референдум по изборни въпроси, внесен от водещия Слави Трифонов. Това стана ясно от думите на съпредседателя на движението Четин Казак.

Според седмичната програма на парламента второто четене на промените на изборните правила ще е втора точка в утрешното заседание, като се очаква депутатите да ги гледат и в петък. В ремонта на Изборния кодекс е заложено задължителното гласуване, което е един от въпросите, предложени за референдум от Трифонов и колегите му.

Казак поиска обсъждането да отпадне от дневния ред и да се изчакат резултатите от допитването на Слави Трифонов, но предложението му беше отхвърлено с 51 гласа "за", 73 "против" и 22 "въздържал се".

Председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че промените в Изборния кодекс произтичат от референдума, проведен през 2015 г. по инициатива на президента, както и от сроковете, които депутатите сами гласуваха - до 30 април да са приети на второ четене от правната комисия. С оглед, че правната комисия работи и имаме готовност да обсъдим промените, те вече са в седмичната ни програма, добави тя.

По думите й искането за допитване на Слави Трифонов ще се гледа на 11 май - първия пленарен ден на парламента след Великденската ваканция на депутатите. Тогава изтича и едномесечният срок, в който Народното събрание трябва да се поризнесе, тъй като на 11 април е постъпила проверката на ГРАО на подписката на инициативния комитет.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес