Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС подкрепи ГЕРБ за предсрочно прекратяване на дерогацията за "Лукойл"

21 октомври 2023, 17:55 часа • 5230 прочитания

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на "Лукойл Нефтохим Бургас".

Това съобщи съпредседателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в позиция, разпространена от пресцентъра на партията.

"Това е въпрос от стратегическо значение за България и българските граждани. Гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае много ясно на чия страна са парламентарните партии и коалиции – на страната на гражданите и евроатлантизма или на страната на “Лукойл”, Русия и финансирането на войната срещу Украйна", пише Пеевски.

Още: Има интерес, а не преговори за продажбата на рафинерията на "Лукойл", обяви премиерът

В позицията е уточнено, че въпреки предприетите мерки и действия за изпълнение на санкционния режим, наложен от ЕС, "работата на рафинерията остава непрозрачна, продължава да се стреми към запазване на монополното си положение на българския пазар, което се отразява негативно върху хората и бизнесите и не изпълнява ангажиментите си към бюджета на страната, с което ощетява фиска".

Пеевски подчертава, че още в понеделник ще изиска доклади от шефовете на митниците и НАП, с които да информират Парламента какво се случва в "Лукойл" - заобикалят ли се санкциите, плащат ли си данъците.

Още: Експерт предупреди: Сделката за "Лукойл Нефтохим" може да е непрозрачна

"Остават открити въпросите за назначаването на особен представител и как държавата си изпълнява правата като държател на златната акция, чрез своя представител в Надзорния съвет на “Лукойл”. Задължение на правителството е да защити националния интерес и българските граждани", казва Пеевски.

По-рано днес финансовият министър Асен Василев вече коментира предложението на ГЕРБ, като подчерта, че парламентът вече е взел решение по казуса, като дерогацията продължи още година.

Предистория

По казусът парламентът вече се произнесе - в края на септември НС реши дерогацията да продължи до октомври 2024 г. Първоначалното предложение също бе дерогацията да се прекрати веднага, но министърът на икономиката Богдан Богданов предупреди, че това ще доведе до скок на горивата и до дефицит.

Още: Богдан Богданов: Вече има план как "Лукойл" да премине изцяло на неруски петрол

Позицията на ГЕРБ дойде след остра критика на депутата и бивш икономически министър Делян Добрев, който разказа как премиерът Николай Денков е заплашвал, че ще подаде оставка, ако дерогацията бъде отменена в тези кратки срокове - затова звънял на Бойко Борисов и Делян Пеевски, за да им каже да разговарят с него и да го накарат да оттегли предложението си за премахване на дерогацията, обяви Добрев пред bTV.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес