Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС иска БСП да се разграничи от депутатите си, подкрепили отмяната на осъждането на Възродителния процес

06 юни 2014, 15:15 часа • 24410 прочитания

Отправих призив в тази нелека ситуация да потискаме емоциите си, ако е необходимо и волево, за да дадем път на разума и разумните решения. Малко ми е трудно да преодоля емоциите си, защото отношението към Възродителния процес не е въпрос само на политика, а на ценности, които стоят над политическите различия. Наистина сме силно огорчени от факта, че в сряда 7 народни представители – членове на Комисията по правата на човека и жалбите на гражданите от БСП – са подкрепили предложението на ПГ „Атака” за отмяна на декларацията, с която 41-то народно събрание осъди Възродителния процес морално. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан, предаде "Фокус".

„Предложението не минава заради съотношение 8 на 8 гласа. Седем са подкрепили предложението, трима от ДПС и петима от ГЕРБ са го отхвърлили. Безспорно този акт някак си не се свързва. Надявам се ръководството на БСП да преосмисли позицията на тези 7 народни представители, членове на Комисията за правата на човека. Отговарям на въпрос, а не поставям аз темата за гласуването в комисията”, подчерта Местан.

„Получих информацията от д-р Тунчер Кърджалиев още в сряда и на срещата със Сергей Станишев аз не поставих този въпрос. Не засегнах темата и на вчерашната пресконференция, защото ако го бях сторил, убеден съм, че щях да бъда уличен в опит за етнизиране на ситуацията, да обоснова принципните позиции на ДПС като оценка за резултатите от евровота от гледна точка на това абсолютно скандално и неприемливо за ДПС гласуване на народни представители от БСП. На никаква цена няма да правим компромиси на ценностите, на които се основава ДПС”, заяви той.

„Изразявам твърда позиция, че в никакъв случай няма да бъда толерантен за отстъпи от базовите ценности, на които стъпва демократичното гражданско общество на България. Един от водещите критерии за демократичността на нашето общество е отношението към Възродителния процес. 7 народни представители от БСП не са издържали на този критерий. Очаквам, ръководството на БСП да се разграничи”, поясни Лютви Местан.

„Ако това е позиция само на отделни членове на парламентарната група и на съответната комисия, но е позиция, която не се споделя от ръководството на БСП, оценката ми ще е една. Тогава най-вероятно призивът ми ще бъде тези зрели позиции на лидера час по-скоро да се споделят от всички членове на парламентарната група и от целия актив на БСП. Ако обаче позицията на ръководството на БСП е в подкрепа на гласуването на седемте народни представители, тогава вече пред мен ще възникне още по-драматичният въпрос – за какво става въпрос? Какво се е случило на Орлов мост”, каза още той във връзка с целувката между председателя на БСП Сергей Станишев и лидера на ДПС Лютви Местан, която се случи на Орлов мост през ноември.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес