Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС - Доган ще следят кабинета "Грънчарова" за обвързаности (ВИДЕО)

09 август 2024, 11:32 часа • 894 прочитания

ДПС - Доган или както те сами се наричат "ДПС без Пеевски" ще следят кабинета "Грънчарова за обвързаности", каквито по думите им е имало в предходния службеен кабинет на Димитър Главчев. Това стана ясно от думите на един от председателите на ДПС Джевдет Чакъров по време на брифинг в парламента. 

Повод за брифинга беше новината от днес, че президентът е определил за следващ кандидат за служебен министър-председател настоящия шеф на Сметната палата и бивш заместник на Главчев в същата институция Горица Грънчарова-Кожарева. ОЩЕ: С обвинения към Главчев: Президентът връчи мандат на премиера Горица Грънчарова-Кожарева (СНИМКИ)

Служебният премиер да е равноотдалечен

Чакъров изрази мнение, че новият служебен премиер трябва да е равноотдалечен от всчики политически субекти, за да се проведат честни и справедливи избори.  "Това е в интерес на цялата ни общественост, в интерес на всички политически сили", коментира председателят на ДПС. ОЩЕ: Извънредно: Главчев се отказа да е пак премиер, Радев избра друг (СНИМКИ)

ДПС - Доган призовава за честни и справедливи избори

"Нашият призив е за честни и справедливи избори", каза Чакъров. Той призова всички компетентни държавни институции и всички политически субекти да следят за това и ако има съмнения, да се реагира своевременно. 

Регистрацията на ДПС

Джевдет Чакъров коментира и информацията в публичното пространство, че е скоро има опити за регистрация на ДПС в патентно ведомство. "Марката ДПС е патентована още от 90-та година, това са формалности, които в момента се извършват", добави той. 

Припомняме, че в началото на седмица журналистът Илхан Андай заговори в ефира на бТВ, че е възможно ДПС да се яви с две листи на предстоящите предсрочни парламентарни избори.  Той поясни, че хората на Доган са направили постъпка за регистрация на марка в Патентно ведомство.

Кризата в ДПС започна с гласуването на проектокабинета "Желязков". Тогава позициите на Делян Пеевски и Ахмед Доган се разминаха. Депутатите около Пеевски подкрепиха кабинета на ГЕРБ, но 15 депутати гласуваха "против", съобразявайки се с почетния председател на движението.

По-късно 17 народни представители проведоха среща с Доган на Росенец. Пеевски не беше поканен, а дни по-късно Доган поиска оставката му и тази на обкръжението му. ОЩЕ: Развръзка: Доган поиска оставките на Пеевски и близкото му обкръжение, видя опит за преврат

Впоследствие 17-те депутати бяха изключени от групата, а след това няколко човека я напуснаха доброволно. Това направи ДПС от втора - четвърта сила в 50-ото Народно събрание и я лиши от втория проучвателен мандат.

Дори се стигна до протести пред централата на ДПС на хората от лагера на Доган, които призоваваха за "ДПС без Пеевски" и за неговата оставка.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес