Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДПС - Доган и ИТН си говориха за по-справедливо управление без Пеевски в държавната власт (ВИДЕО)

31 юли 2024, 15:23 часа • 890 прочитания

Представителите на ДПС - Доган и ИТН си говориха за по-справедливо управление без Пеевски в държавната власт. 

Те проведоха среща в парламента, като тя е част от разговорите с политическите сили в 50-ия парламент, които ИТН започнаха вчера след като президентът им връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. ОЩЕ: "Има такъв народ" взе третия мандат и обеща да разговаря с всички (ВИДЕО)

Шансът за по-справедливо управление

"Благодаря ви, че приехте поканата за тази среща. Знаете повода. Вие сте много по-отдавна от нас в обществено-политическия живот и разбирате, че такава криза няма с какво да я сравним след 1989 г. Надявам се, че осъзнавате, че отговорността е на хората в парламента. Би трябвало ние заедно да намерим решение. Нищо не е на всяка цена", каза Тошко Йорданов в началото на срещата. 

Той смята, че сегашната ситуация създава шансове за едно по-спревдливо управление на широка парламентарна основа. 

Снимки: БГНЕС

Хората на Доган искат държавно управление без Делян Пеевски

От своя страна председателят на ДПС Джевдет Чакъров коментира, че идеята на групата депутати е държавното управление да бъде без Делян Пеевски.

"Ние имаме открита и ясна позиция, че бихме откликнали, ако получим покана за такива разговори. Става въпрос за принципни разговори, в които вие да представите цели и приоритети", заяви Чакъров. 

Той призна, че политическата криза е изключително сериозна. "Ние много добре осъзнаваме, че шансовете за съставяне на правителство са минимални, но приехме да бъдем диалогични, защото е редно да има диалогична среда в политическото пространство на страната, не само да се чертаят червени линии", каза Чакъров. 

"Ако все пак не се състави правителство с третия мандат, трябва да започнем разговори в името на това в следващия парламент да има някаква основна база, за да има сближаване на позиции", смята председателят на ДПС. ОЩЕ: "КОЙ нарежда на министъра да проверява депутати?": ДПС-Доган с нови въпроси към Людмила Петкова

Оптимизмът за третия мандат

В края на срещата Станислав Балабанов от ИТН попита дали да са оптимисти, че хората на Доган биха подкрепили мнозинство около третия мандат.

"Трябва да бъдем оптмисти, но и реални оптимисти", отвърна Чакъров. От ДПС виждат такава възможност, като според тях трябва да се положат всички възможни усилия да се състави правителство.

Тошко Йорданов изрази удовлетворение, че се води подобен разговор. "Ние сме сравнително млада политическа сила. До момента нямам спомен да е воден подобен политически разговор. И вие, и ние сме практични. Ако ние съберем необходимия брой депутати на 121, следващата стъпка са експертни срещи, изграждане на срокове и програма и след това ще търсим експерти. Ако обаче не се случи, надявам се следващия парламент това да ни е добрата основа, от която да започнем", смята Йорданов.

Съдебната реформа

Темата за съдебната реформа беше сред темите, около които ИТН и хората на Доган се обединиха.  Партията на Трифонов смятат, че тази реформа става чрез промяна не просто на Конституцията, а на процесуалните закони и Закона за съдебнат власт, с които да се ограничат правомощията на главния прокурор. 

"Ние сме изцяло за провеждане на съдебната реформа и антикорупционната част, в частта за нормално функицониране", каза от своя страна доц. Чакъров. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес