Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доставчикът на машините заговори за почти изцяло машинно гласуване

24 август 2021, 08:04 часа • 2787 прочитания

Машините за гласуване може да се ползват за избори 2 в 1. Може и 3 в 1, очевидно можем и 4 в 1, при местни избори. Това заяви директорът на „Сиела Норма” Веселин Тодоров.

При избори 2 в 1 времето за гласуване ще се увеличи с 25-30%. Затова сме предложили на ЦИК да купят още 1200 машини, за да може навсякъде, където има над 400 регистрирани избиратели в секция, да има по 2 машини. Около 5000 лв. ще струва една машина, което е същото като при предишните избори, но с всеки ден машините поскъпват, заради поскъпване на компоненти, предупреди Тодоров пред bTV.

1200 машини можем да доставим до края на септември, но до края на октомври можем да доставим още толкова т.е. почти да бъдат премахнати секциите с хартиени бюлетини. С други думи, дори при дефект на машина, тя ще може бързо да бъде сменена – гарантираме, че няма да има спиране на процеса на гласуване за повече от 40 минути при достатъчно машини, бяха думите на Тодоров. И напомни, че на последните избори имаше под 1% повредени машини.

Директорът на „Сиела Норма” категорично смята, че е по-добре изборите да са 2 в 1. Той каза и друго – че при такъв вариант, може разписката да обедини гласовете и за двата вида избори.

Ако има избори 3 поредни уикенда, ще помислим много каква оферта да предложим за провеждане на вота, защото рискуваме много преуморени хора, предупреди Тодоров.

Още: С 60 млн. лв. повече ще излезе на държавата, ако изборите се проведат отделно

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес