Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дончев за управлението: Има вибрации, няма предпоставки за избори

10 юли 2018, 09:30 часа • 2711 прочитания

Със сигурност в коалицията има вибрации – вибрации от движещо се превозно средство, но няма структурни предпоставки за предсрочни избори. Няма как всичко да е тихо, спокойно, ординарно и всички да сме на един акъл. Това означава, че всички са се наговорили да говорят публично неща, в които не са убедени. Другият вариант е по-честен. Така вицепремиерът Томислав Дончев направи разбор какво се случва с управлението.

Много лесно е да се харчат пари, но когато се събират е малко по-различно – така Дончев коментира пред bTV защо Бойко Борисов се ядоса на "Обединени патриоти" заради бездимните цигари.

Според Дончев обясненията от вносителите за законови промени що се отнася до бездимните цигари били в полза на бюджета. Ако електронните цигари са вредни, което трябва да се докаже, трябва да имат по-висок акциз, смята вицепремиерът, но той не влезе в изчисления колко по-висок. Засега има разбирателство сред управляващите акцизът им да не се вдига с над 50% от акциза на конвенционалните цигари. Не знам някой, който да не е пушил, да почне да пуши бездимни цигари – обикновено това са пушачи, които искат да се откажат от вредния си навик, каза още Дончев.

Няма нищо лошо представители на изборни длъжности да бъдат проверявани с тестове за почтеност, но едва ли може да има гаранция от 100%. Въпросите обаче никога не може да са директни, ще са завоалирани, коментира Дончев информацията от Тригодишния план за действие на Националната програма за развитие „България 2020” в периода 2018 – 2020 година.

Дончев каза и, че сме почти готови с електронното свързване на администрацията, както и да се предвижда наказание за ръководители, включително министри, които не изпълняват процеса на електронизация.

Моята работа по принцип е да съм недоволен – така Дончев отговори на въпрос дали е доволен от европредседателството ни. Рано е да се даде оценка, но служителите в администрацията се справиха добре, заключи вицепремиерът. Какво ще стане със Западните Балкани, с кохеизонната политика, с многогодишната финансова рамка – ще видим в следващите месеци, заяви Дончев.

Не съм в течение на техническите детайли, но председателството не е председателство на правителството, а на всички институции и те са канени. Не се сещам в кои формати е трябвало да бъде канен г-н президентът, добави Дончев относно недоволството на Румен Радев, че бил изолиран от председателството ни.

Относно искането за оставка на Султанка Петрова заради инцидента със загинал охранител в Партийния дом, вицепремиерът отвърна, че не знае защо БСП се задоволява само с нейната оставка, а не с цялото правителство, като такава била червената практика. Прокуратурата да провери, заключи Дончев.

За финал вицепремиерът видя включването на Китай като инвеститор по следния начин – китайски компании да разработват проекти, с които да изчисляват как да печелят и съответно да поемат пазарен риск. Подобен тип инвестиция би могла да се реализира чрез концесия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес