Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дончев: Това, което се случи с "Южен поток", не може да се случи с "Турски поток"

05 март 2019, 09:30 часа • 3154 прочитания

"С газа е малко по-сложна работата... изисква се  подготвителна работа, технически и политически усилия. България стартира редица процедури за увеличаване на капацитета и разширяване на газопреносната си мрежа. Това, което се случи с "Южен поток", не може да се случи с "Турски поток", защото всичко е внимателно прегледано." Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в коментар за визитата на руския вицепремиер Дмитрий Мевдедев и обсъжданите енергийни проекти в интервю за bTV.

Той заяви още, че има ясен сигурен сценарий за възвръщането на парите, вложени в газовата инфраструктура от България (предвидени са 2,8 млрд. лева с решение на парламента).

"За нас критично важен приоритет е да си съхраним ролята на транзитор на газ и да си съхраним ролята на газов фактор. Каквито и аргументи да имат САЩ те са чисто политически, не са законови, защото всичко се прави според изискванията на българското и европейско законодателство. България трябва да работи за националния интерес и това прави, коментари винаги е имало различни", каза още Дончев.

Относно АЕЦ Белене вицепремиерът заяви, че "всичко зависи от това какъв интерес предизвика процедурата."

"Това съоръжение няма как да бъде довършено без участието на "Росатом", това е автоматично положение. Друг въпрос е кой и как ще инвестира в проекта."

Дончев обяви, че съществува амбицията в АЕЦ "Белене" да има "още един дял който да е за всички останали заинтересовани - Македония, Сърбия.. Няма да се учудя да се появяват и други страни."

Строителството на Алепу

Относно поредния сигнал за строителство на плажа Алепу при Созопол, Дончев каза, че се очаква оценката на ДНСК.

"Принципно българското Черноморие и плажовете са собственост на всички българи. Не бива да стигаме до ситуация, в която, за да стигнеш до морето трябва да минеш през нечий хол", каза още той.

Дончев увери, че ако има нещо, което е в разрез със законодателство ще се реагират. "Въпросът е дали се следват законите", допълни още вицепремиерът.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес