Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дончев: Постъпили са предложения за 1600 съкращения в администрацията, ще има и още

18 януари 2019, 19:30 часа • 7024 прочитания

Вече са постъпили предложения за 1600 съкращения в държавната администрация. Това обаче не са окончателни цифри, понеже се очакват предложенията на още две министерства, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му това са само 2% от цялата администрация.

Дончев обясни, че съкращенията за никого не са приятни, но администрацията отдавна трябва да бъде оптимизирана. Тя е създавана за друго време, когато комуникациите са били по-слаби. Той обаче коментира, че нашата администрация далеч не е една от най-големите в Европа.

„През пролетта – март-април, ще сме готови с функционален анализ, за да се види и къде има излишни звена, защото имаме дублиране. Не става дума за юристи, счетоводители и IT специалисти, а за звена, които изпълняват едни и същи функции”, каза вицепремиерът пред bTV.

Дончев засегна и темата за строежа на АМ „Хемус” без обществени поръчки.

„Законодателството казва, че може по този начин да се строи. Възложителят има право на ниво европейско законодателство да възлага без конкурентна процедура, без процедурите, които са уредени в закона. Това е законно. Практика в редица държави е. Най-важно е да се построи „Хемус” с добро качество на добра цена и законно. А и строежът на магистрала се вижда от всички и е публично колко пари са изхарчени. Ще контролираме”, отбеляза той.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес