Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Славов: Предложенията на ГЕРБ в частта за прокуратурата са по-лоши от сегашния модел

18 август 2020, 10:16 часа • 6666 прочитания

„Съчетанието на отпадане на Велико Народно събрание с намаляване на броя на депутатите, означава олигархичните клики да имат почти пълен контрол върху едно Народно събрание, което може да променя и Конституцията“. За това предупреди доц. Атанас Славов, преподавател по конституционно право в Софийския университет в интервю по БНР по повод намеренията на премиера и ГЕРБ.

По мнението на доц. Славов, предложенията на ГЕРБ в частта за прокуратурата са по-лоши от сегашния модел.

"95% от предложените текстове за промени в Конституцията са буквален препис на сега действащата Конституция. Това по никой стандарт не е нова Конституция. Беше достатъчно да се предложи закон за изменение и допълнение на действащата Конституция“, коментира преподавателят по конституционно право. 

Той поясни, че преамбюлът е изключително важна част от Конституцията и неговата липса означава и влошаване на конституционния текст. 

„В действащия преамбюл се съдържат изключително важни ценности и принципи, които пронизват целия конституционен текст. Липсата на ценностно ядро е и проблем от гледна точка на тълкуването на конституционния текст“, подчерта той. 

В предаването „Преди всички“ доц. Славов обърна внимание:„За обществото е важно кой е участвал в процеса, защото Конституцията е общественият договор на нацията... “. 

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес