Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Наталия Киселова: Поисканата оставка на Гешев има политически и юридически аспекти

11 май 2023, 20:42 часа • 2197 прочитания

"Предложението за оставка на главния прокурор Иван Гешев има и политически, и юридически аспект. Политическият аспект е онези парламентарни групи, които биха желали освобождаването на главния прокурор, да подкрепят подобно правителство". Това заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право пред NOVA.

"От конституционна гледна точка коректно беше казано, че сега има обекти, които могат да поискат отстраняването и един от тях е правосъдният министър. ВСС може да предложи на президента подобно освобождаване", допълни тя.

Тя припомни думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че нито той, нито Гешев са вечни. Инцидентът с главния прокурор повдигна въпроса за разноговоренето между различни хора в прокуратурата и следствието. Когато толкова дълго се мълчи дали си бил с членове на семейството или не… мълчанието на главния прокурор бе в негов ущърб”, каза тя.

Киселова е категорична, че промените трябва да минат през законодателство и да не се гледа като панацея на смяната на един прокурор. "Необходимо е определени въпроси да бъдат изговорени преди да се пристъпи за окончателната подкрепа за правителство", допълни доц. Киселова.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес