Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добромир Живков: Партиите на протеста няма да могат да съберат 120 депутати

12 юли 2021, 07:58 часа • 1493 прочитания

Изключително ниската избирателна активност по време на вчерашните предсрочни парламентарни избори е заради летния сезон, машинното гласуване и мобилизацията на хората намаля. Това заяви Добромир Живков от социологическата агенция "Маркет линкс" пред БиТиВи. 

По думите на Живков много бързо се случват нещата, когато има машинен вот. Доста по-улеснена и организираната работа на ЦИК в процеса на броене на резултатите от изборите, отчете Живков. Шест партии са в парламента, но с различни съотношения, добави той. 

Няма да има изненади, защото сме на ръба да бъдат с по-висок резултат някои от партиите за първото и третото място. Не може да се каже кой ще вземе първото или третото място, но не се очакват изненади, категоричен бе Живков. 

Той открои, че на база резултатите от изборите ще има засилено представителство на партиите на протеста, а мандатите ще варират в много малък диапазон. При партиите на проста диапазонът на депутатските места ще бъде между 112-114 и няма да имат абсолютното мнозинство в парламента. Няма да постигнат и не виждаме никакви основания да имат над 120 депутатски места, изтъкна Добромир Живков.

За проведения вот в чужбина, Живков каза, че повече българи в чужбина са гласували, но все още не са обработени напълно протоколите. Обработените протоколи са от Турция, но остават Западна Европа и САЩ, където може да се говори за сериозно предимство на Има такъв народ и за Демократична България, допълни още той. 

Прочетете още по темата: При 89% преброяване: ГЕРБ вече води с над 13 000 гласа на "Има такъв народ"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес