Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До дни правителството щяло да обяви спасително решение за Перник

14 януари 2020, 17:16 часа • 2987 прочитания

До дни правителството ще намери решение на водната криза в Перник. Такива уверения даде в кулоарите на парламента икономическият министър Емил Караниколов. „Основен приоритет ни е осигуряването на вода за Перник и се надявам, че до 2 – 3 дена правителството ще излезе с конкретни предложения“, заяви той, но не уточни какво има предвид. „Работим, много сме напреднали, но ни дайте още един ден или максимум два, за да представим решението“, добави икономическият министър.

Той изказа увереност, че Емил Димитров ще е подходящият еко-министър. Запитан дали Димитров ще се справи като министър на околната среда и водите, Караниколов без колебание заяви: „При всички положения той е фигура, която ще се справи, а ресорът е много тежък и ни трябва такъв човек“.

В отговор на журналистически въпрос дали Нено Димов не е изкупителна жертва, както го определи вицепремиерът Красимир Каракачанов, след коалиционния съвет тази сутрин, министър Караниколов каза, че е имал прекрасни отношения с Нено Димов и че са работили много добре.

Помолен да коментира кризата в Перник и каква трябва да е първата работа на новия еко министър, Караниколов изрази надежда скоро да се вземат добри решения. Според него „30 години сме се въртели в омагьосан кръг“.

Караниколов отбеляза, че е в постоянен контакт с управителите на „Стомана“ – Перник и увери, че към момента те нямат жизнена нужда от това количество вода и че излишно се свързва проблема с водата със съкращения.

По мнението на Караниколов трябва да се направи преглед на водоизточниците. „Държавата ще изгради инфраструктурата, но самите компании трябва да си направят пречиствателни станции“, отбеляза той и уточни, че „Стомана“- Перник има такива, но дебитът им е около литър на секунда, което по думите му е едно голямо нищо. „Направихме опит по поречието на р. Струма да направим сондаж, но към момента не намираме“, каза още той. „Има проблеми, но те трябва да бъдат решавани съвместно между бизнеса и държавата“, заключи той и увери, че Министерството на икономиката е на разположение.

Караниколов съобщи още, че се обсъждат възможностите за изграждане отново на инфраструктурата от язовир „Пчелин“, който бил точно за такава цел.

Самият Емил Димитров опита да отбегне въпросите за ситуацията в Перник. "Не съм избран за министър, аз съм само предложен. Не съм ходил нито един път там, въпреки, че съм роден в Перник и знам за кокво става въпрос", добави той и подчерта, че не е виждал язовирната стена и не е редно да коментира.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес