Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дянков: Кризата с КТБ е грешка на г-н Искров

06 юли 2015, 09:15 часа • 7400 прочитания

Кризата с КТБ е грешка на г-н Искров. Има само една задача на него и екипа му, и тя е пазене на банковата стабилност, други задачи централната банка няма.

Това заяви пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. Въпросът е кой има задачата да се справи с банковата стабилност на държавата – това е гуверньорът на централната банка.

Ако приемехме, че банкерите и политиците са ангели, тогава нямаше да имаме нужда от управител на централната банка. Не казвам, че по време на нашето правителство сме направили всичко необходимо, помните, че с гуверньора на БНБ имахме доста спорове първо какво е правено в банковата система като цяло преди това и още доста неща, които е трябвало да се направят още през 2006, 2008, 2009 г. и т. н., добави Дянков.

Той каза, че до последния ден е вървял дебатът за преизбирането на управител на БНБ, друг човек е бил предложен и е трябвало да се гласува за гуверньор.

"Калин Христов беше предложението за гуверньор от нашата страна и от ръководството на ГЕРБ. Не се случи това назначение, защото в самия парламент станаха промени, аз тогава бях в Брюксел и от там разбрах, че има промени. От Европа не е дошъл натискът. Една значима фигура извън правителството успя да направи тази промяна в последния момент. Явно е, ако се върне лентата назад кои бяха активните хора в парламента от 2009 г., които не са от правителството.

Не беше парламентарна сила, това беше интересното, не беше в разговори с ръководството, това съвпадна със среща на финансовите министри. Аз бях в Брюксел и изведнъж се смени в самия парламент гласуването за това кой да бъде гуверньор. Смятам, че Калин Христов щеше да се справи по-добре. Всички гласуваха за Искров, изведнъж всички се оказа, че харесват работата, която е била направена, но още тогава имаше значими грешки. Това вече е минало. Зависи от други хора дали той ще поеме отговорност. Предполагам, че зависи от прокуратурата, но едва ли ще се стигне до там", добави Дянков.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес