Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джамбазки не смята, че за престъпността трябва основно да отговарят прокуратурата и МВР

17 юли 2017, 09:30 часа • 4240 прочитания

Има огромен цигански проблем и ако се правим, че не го виждаме, ще продължават такива инциденти все повече. Тези престъпления не се наказват справедливо. Съвсем очевидно е това в случаи на битово-етническо насилие. Това заяви евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, който скандализира във вчерашния ден със статус във Facebook, в който написа следното: "Алекс почина. Разкажете ми нещо за интеграцията. За толерантността. За "либерализма". За "хуманизма". За БХК и цялата соросоидна циганозащитна банда. А аз ще ви разкажа как се използва въже".

Попитан директно от Нова телевизия ще беси ли някого, Джамбазки отвърна, че използвал "въжето" като символ, олицетворение. Той посочи, че е привърженик на смъртното наказание и че трябва да има законодателна "репресия", като неглижира ролята на прокуратурата и МВР в процеса на борба с престъпността.

Моето разбиране е да говорим принципно за престъпността и да търсим генералния проблем. Г-н Джамбазки го спомена – липсва справедливостта, коментира юристът Александър Пелев, който беше водещ преди години в bTV. Спомняте ли си като юрист, колега Джамбазки, теоритичната част относно размера на наказанието – когато достигне абсурдни размери, санкцията не върши работа, каза Пелев. Важно е не размерът на наказанието, а неотклонността му – щом някой извърши нещо, последствията веднага да са налице, подчерта юристът. И се възмути на термина "криминално проявен", който се използва МВР, след като няма присъди. Какво означава предупредителният протокол от МВР – ако някой е предупреден за нещо в Бяла и отиде в Ценово и направи нещо, ще има ли някакви последствия, аз като адвокат не знам, заяви юристът.

Пелев припомни случая пред дискотека "Амнезия", където до смърт беше пребит студентът Стоян Балтов, като двама от тримата осъдени убийци избягаха, без да бъдат спрени от властите, въпреки публичните предупреждения от семейството на Балтов какво ще се случи. Попитан защо ВМРО тогава не протестира, Джамбазки отвърна, че просто било забравено какво е правило ВМРО. За него структурният проблем е, че "някакви организации усвоявали пари за интеграция", че поколения цигани растат без уважение към закона.

Джамбазки беше попитан къде в думите му са посочени МВР, прокуратурата и съда като липсващи елементи в процеса на овладяване на престъпността, на което той отвърна, че трябвало да се чете внимателно. Александър Пелев пък поиска да се предлагат някакви решения, а не да се пишат статуси във Facebook. Той пожела да се насочи вниманието към статистиката на престъпленията по възрастови групи, за да се насочат усилията според числата и това, което говорят.

Ситуацията в Бяла

В Бяла има голяма тъга и покруса, заяви кметът на града Димитър Славов. Той отвърна, че дава интервю, защото иска разследването да бъде завършено докрай и че не вярва, че 32-годишният обвиняем Валентин Маринов е единственият виновен.

Славов посочи, че "колкото и да няма пари", в града и в ромската махала ще бъде сложено видеонаблюдение. Той се усъмни, че обвиняемият е бил нечие оръдие и нападна полицията в Бяла, защото след 17:00 часа "се заключва" все едно е склад. Ако полицията си върши работата, там, пред тази дискотека, където се е случило всичко, можеше да има поне една патрулка – защото полицията знае къде какво се случва в района ѝ и кои са рисковите места, заяви Пелев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес