Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитър Гърдев от ИТН: Около 70 души от Афганистан са помагали на България и ЕС

21 август 2021, 12:15 часа • 11720 прочитания

"Все още бежанската вълна не е тръгнала. Мигрантите се насочват към летището, което е единствената точка за напускане на страната в момента. Не са започнали масовите вълни към Иран. Ние сме в постоянен мониторинг с Република Турция, за да имаме предварителна информация по темата." Това каза в "Събуди се" по НОВА ТВ депутатът от ИТН Димитър Гърдев. Народният представител обясни, че разделя мигрантите на няколко групи: такива, които са помагали директно на посолството на България в Афганистан; такива, които са помагали на българските контингенти в Афганистан; такива, които са работели в европейските служби. Всички те наброяват общо 70 души, по думите на депутата.

Той коментира и съставите на комисиите в парламента „Няма взривяване на мостове. Ние сме диалогични. И в комисиите също по този начин подходихме. Нека не спекулираме, не знаем кой ще е мандатоносителят, какво ще е предложението, дали изобщо ще се стигне до трето такова”, допълни Гърдев. Запитан дали от ИТН биха подкрепили правителство с третия мандат, той отговори уклончиво: „Да видим какво ще е предложението. Водят се преговори за трети мандат. Но ние няма да участваме в правителства с партиите на статуквото – БСП, ДПС, ГЕРБ. Ако носителите на третия мандат, се обърнат за подкрепа към някоя от тези три партии, могат да направят правителство, но ние ще бъдем в опозиция”.

Относно задължителното ваксиниране Димитър Гърдев заяви, че в много държави хората протестират именно заради тази мярка. Поради това, темата трябва да бъде обсъдена сериозно в парламента.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес