Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитър Гърдев: Балканският опит за измъкване на РСМ ще изиграе лоша шега на Скопие

01 юни 2022, 15:20 часа • 5361 прочитания

"Трябва да имаме абсолютни гаранции, че ще се спазва Договорът за добросъседство и сътрудничество между България и РСМ, че ще бъде спрян езикът на омразата, че ще бъдат спазвани правата на българите в Македония, че ще имаме приятелски съседен народ. Позицията на нашата партия не е да се спира РСМ към ЕС, но тази страна трябва да бъде надежден партньор".

Това каза пред БНР външнополитическият анализатор Димитър Гърдев, международен секретар на партия "Има такъв народ". Той посочи, че "балканският опит за измъкване е изиграл лоша шега на Скопие":

"В тази криза поведението на РСМ трябва да е съобразено със сложния геополитически период, в който се намираме. България е сериозна държава, която подкрепя усилията на ЕС, НАТО е фактор за стабилност в региона. Непочтено е да се говори, че защитаването на българските национални интереси е част от хибридната война на Кремъл на Балканите".

Анализаторът коментира и войната в Украйна:

"Дипломатическите усилия не бива да бъдат прекъсвани, защото това е нормалният начин да се спре конфликта. Обстановката обаче не ми дава оптимизъм. Разбираема е активността на турския президент в тази посока. Той иска да вдигне цената си като геополитически партньор и като фактор на стабилност. Турция е неспокойна от развитието на конфликта. През Черно море страната има много интереси. Турция се безпокои за съдбата на Крим, тя има собствена политика там".

Припомняме, че по-рано днес президентът Румен Радев обяви, че няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие и няма условия завизита в Париж, каквито информации циркулират в публичното пространство. Твърди се, че се подготвя негово посещение с премиера Кирил Петков във Франция, където двамата да подпишат предложение на Еманюел Макрон за вдигане на ветото над Северна Македония.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес