Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитър Димитров: При задължително гласуване ще има повече недействителни гласове

07 юни 2014, 21:37 часа • 35077 прочитания

Политическият контекст за задължителното гласуване, беше разчетен от повечето коментатори, като насрочен срещу ДПС, или нещо като отвръщане на удара. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” политологът Димитър Димитров. „Трудно може да се гадае кой би получил повече, или по-малко гласове, но със сигурност мога да кажа, че ще има повече недействителни гласове”, каза Димитров, като добави, че се водят различни нива на разговори за промяна на формулата на правителството – от партийно към експертно.

„Затова, това предложение на социалистите не е срещнало разбиране от страна на ДПС. Вътрешният конфликт намира проява дори и в това предложение, което популярно се счита, че е антиДПС предложение”, каза Димитров. По думите му, задължителното гласуване не е най-обичайната практика: „Колкото и да ни убеждават, че съществува в Белгия, Люксенбург – все пак това са изключения - това не е общата практика, като отгоре на всичкото тя е разнообразна, като реализация.”

„Г-н Станишев стигна до там, че дори е възможна промяна и в Конституцията, което е едно доста далеко отиващо предложение, имайки предвид насипното състояние на парламентарното мнозинство, за което вече знаем след изборите. Говоренето за задължително гласуване 2,3-4 месеца преди изборите има потенциално предизборни цели, тоест кампанийни цели”, каза Димитров.

„Дори и да има задължително гласуване , то трябва да бъде контролирано в една устойчива парламентарна конфигурация, със съгласието на всички или почти всички политически сили представени в парламента”, допълни още Димитър Димитров.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес