Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитров: Трябва да искаме компенсация от "Газпром" за спрените доставки

21 юли 2022, 08:10 часа • 3123 прочитания

Ние трябва да се подготвим за зимата и да имаме алтернативни доставчици на природен газ. Трябва да напълним „Чирен“ на 90%, както и да имаме резерви от мазут. Това заяви депутатът от „Демократична България“ Мартин Димитров в ефира на Нова телевизия. 

„Ние не сме прекратявали договора с „Газпром“. Искаме си всеки ден количествата, но те не ни ги доставят. За мен трябва да поискаме компенсации, тъй като ние спазваме договора, но те не го изпълняват“, категоричен беше Димитров.

Попитан може ли количествата, които ни трябват да дойдат от Баку, депутатът отговори, че това е напълно възможно.

Димитров изтъкна, че вече купуваме пълните количества по договора с Азербайджан и добави, че има как да бъдат купени и по-големи количества. „Можем да купуваме и втечнен газ, но проблемът е, че няма терминали в Европа, на който да се разтоварва. Сега се строи терминал за втечнен газ в Гърция, който трябва да бъде готов догодина и така може да се окаже, че това е последната зима, в която ще сме зависими“, каза той.

„Възможности има, но проблемът е, е в момента всички търсят втечнен газ. Като купуваш големи количества цената пада“, добави Димитров.

Попитан защо цената се вдига депутатът обясни, че всичко зависи от търсенето и предлагането. „Москва нарочно ограничи доставките на газ към Европа. Липсата на газ води до неговото поскъпване. Това е хибридна война на Русия“, обясни още той.

Относно цената на втечнения газ от САЩ и защо цената не се знае той обясни, че в договорите има точки, в които пише, че не могат да разкрият цената. Това по думите му е нормално.

Относно предложението на Ивайло Мирчев за прекратяването на договора с Gemcorp, Димитров обясни: „Трябваше по-рано да бъдат прекратени, не мога да разбера защо се забавиха. Категорично трябва да бъде прекратен този меморандум“.

Попитан ще подкрепят ли създаването на кабинет с третия мандат той каза, че трябва да има правителство. „Различията са факт, но България има нужда от стабилно правителство“.

ОЩЕ: ЕК не очаква "Северен поток" да поднови доставките на руски газ за Европа в четвъртък

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес