Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Диалог между поколенията": Историческо тв предаване и дебат между младите хора и политиците (ВИДЕО)

25 септември 2024, 12:22 часа • 343 прочитания

Младите хора отправиха ясно послание: Преди да говорим за инфраструктура и бъдещи планове, първо трябва да възстановим изгубеното чувство за общност.

На 24 септември в предаването "Референдум" по Българската национална телевизия, България стана свидетел на дебат, който отвори нова страница в отношенията между политиците и младото поколение. Дискусията под заглавие „Диалог между поколенията - младите питат политиците“ не просто повдигна въпроси, а даде сцена на младите да изискат отговори.

В рамките на дебата, част от кампанията "Лигата на младите гласоподаватели" водещи политически фигури се изправиха пред реални въпроси – тези, които отдавна чакат истински отговор.

Още: Младежи учредяват “Национален фронт за младежта” с провокация към кандидатите за депутати (СНИМКИ)

Участие в дебата взеха:

  • Габриел Вълков (БСП - Обединена левица)
  • Деян Николов - (Възраждане)
  • Красимира Величкова (Продължаваме Промяната)
  • Кристиян Маджуров (ГЕРБ -СДС)

Темите, обсъдени по време на дебата, включваха младежки пространства, гражданско образование, общежития, доброволчество, спорт, свободно време и достъпа до транспорт.

Младежки пространства и гражданско образование

Младежите зададоха въпрос къде да прекарват свободното си време, ако не тренират, когато няма младежки пространства - може би в кафетата и дискотеките?

Кристиян Маджуров от ГЕРБ-СДС коментира, че са изградени само 8 младежки центъра са до този момент в България, а трябва да има още 20, Тези центрове насърчават младите да се развиват, а забавянето в последните години и проблемите по Плана за възстановяване и устойчивост, по който се финансира изграждането на младежките центрове, е огромен проблем за развитието на младите.

Георги Вълков от БСП подчерта, че ако има проблем в София с младежките пространства, това значи, че проблемът в останалата част от България е още по-голям. Съгласи се, че в София липсват младежки пространства и не само.

Още: Младежкият политически активизъм: Бъдещи управляващи с искания към депутатите (СНИМКИ)

Красимира Величкова от Продължаваме Промяната коментира, че по плана за възстановяване и устойчивост трябва да се създадат STEM кабинети в училище, които ще спомогнат за гражданското образование. Което е от изключителна важност за допринасяне на развитието на обществото като активни граждани. Величкова заключи: “ Гражданското образование в училище на този етап в училищата е философия.“

Деян Николов от Възраждане даде личен съвет на на младите да правят добрини и да се включат в доброволчески инициативи, които ще им позволят да съхранят себе си. Той призова младите да са проактивни и да притискат политиците за това, от което имат нужда, за да го получат.

Доброволчество

Кандидатите изразиха единодушие за важността от приемане на Закона за насърчаване на доброволчеството. Красимира Величкова подчерта, че на този етап законът е внасян 8 пъти, а към днешна дата има 3 законопроекта. Величкова категорично заяви, че след като всички представители на партиите публично изразяват добра воля за Закона за насърчаване на доброволчеството, е редно да седнат заедно и да обсъдят текстовете и най-сетне да бъде приет.

Още: Изненадващи данни: Младите българи гласуват все повече на изборите

Деян Николов подчерта, че младежките политики просто не са приоритет на народните представители и затова не виждаме в законите да има насърчителни мерки за организациите и доброволците.

Габриел Вълков добави, че „при доброволчеството не взимаш комисионна“. Изследване, направено от Галъп, сред младите хора към 2024г. , сравнявяащо какво харесват младежите показва, че на челно място са благотворителни дейности (51.2%) и доброволчески инициативи (40.2%).

Спорт

Кристиян Маджуров коментира, че спортът е от изключителна важност, защото той е превенция сред младите хора от зависимости. Засегна важността на масовия спорт, а от младеж му бе зададен въпрос “Кога масовият спорт ще стане масов и кои са конкретните стъпки, които трябва да се предприемат?”.

Деян Николов от Възраждане се включи с коментар, че това става чрез икономически мерки, като трябва да се подобри и инфраструктура, за което са необходими средства, а средства има. Подчерта, че трябва да се взаимства от американския пример, с колежанските спортни лиги. По време на дискусията беше очертано, че Министерството на спорта е и на младежта.

Още: "Какво става в ЦРЧР?": Младежкият сектор с призив към властта след разследване на Actualno за евромилиони за образование (СНИМКИ)

Обществен транспорт

Младите не получиха конкретен отговор как ще се подобри достъпа до обществения транспорт и какви мерки ще предприемат партиите в тази насова, освен че е необходима изграждане на нова мрежа, което е свързано с много средства.

Общежития

Младежите констатираха, че общежития са в лошо състояние, което принуждава младите хора да започнат работа, за да могат да плащат наем, а това вреди на фокуса върху образованието им. Кристиян Маджуров от ГЕРБ заяви, че общежитията са в перфектно състояние и без проблем могат да бъдат сравнени с луксозен апартамент за 800 лв. Въпросите за спортната инфраструктура, общежитията, доброволчеството и обществения транспорт бяха предизвикателство за участниците. Но истинският парадокс се прояви, когато кандидатите, на фона на различията си, демонстрираха тревожно единодушие – всички заявиха, че младите трябва да бъдат активни и да натискат политиците за истинска промяна. А младите заявиха: "Не можем да живеем само за себе си" – цитат от "Железния светилник" на Димитър Талев, с който те ясно и недвусмислено подчертаха, че липсата на общност в България е коренът на всички проблеми.

Заключителният дебат, част от кампанията "Лигата на младите гласоподаватели" показа, че въпреки политическите различия, кандидатите споделят обща визия за бъдещето на младите хора в България. Всички участници бяха единодушни, че е необходимо по-тясно сътрудничество с младите хора и интегриране на техните гледни точки във всички политически решения.

“Лигата на младите гласоподаватели” има за цел да запознае младите хора с вижданията и решенията на партиите, непосредствено преди избори. Организират се събития, чрез които младежите имат възможност да бъдат въвлечени в дискусии и да бъде отговорено пряко на въпросите им, скъсявайки дистанцията с кандидатите.

Мащабната кампания се организира отново от Националния младежки форум (НМФ)Студентска асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и Студентски клуб на политолога (СКП) съвместно с Българската национална телевизия и предаването “Референдум”.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес