Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десислава Атанасова: Ще се прецизира текстът, свързан с фалшивите новини за заразата

24 март 2020, 10:20 часа • 2865 прочитания

След приемане на ветото на прeзидента Румен Радев, което той наложи на спорни текстове в Закона за извънредното положение, депутатът Десислава Атанасова обясни пред bTV, че ще се прецизира текстът, свързан с фалшивите новини за заразата.

Припомняме, че ветото на президента бе наложено по два текста - първият касае свободата на словото и твърде неясната дефиниция "невярна информация", за която се предвиждаше и затвор. Вторият текст е за спекулата и неясната формулировка какво са необосновано високи цени.

Текстовете за свободата на словото касаят информацията за заразни болести и той ще се обсъди днес в правна комисия, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Тя обясни, че ветото е било подкрепено, за да се стигне до държавническо решение, а законът да започна да действа. Според нея именно фалшивите новини, свързани с коронавируса, всяват паника.

По отношение на спекулата, признавам нашата грешка, ролята на президентската институция е това да ни коригира. Базата на изчисляване сбъркахме, не и в принципа, не трябва хората да остават на произвола на пазара, допълни Явор Божанков.

Според депутата от БСП пък няма ясни критерии как ще се помогне на гражданите след извънредното положение. Той коментира, че управляващите не помагат нито на бизнеса, нито на гражданите.

Атанасова контрира, че това не е вярно, защото мерки като отлагане с 10 дни на плащането на тока и възможността да се работи от вкъщи, както и избягване на запор на сметките, помагат на хората.

Фридман: Социалното дистанциране може да доведе до икономическо фиаско

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес