Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатски цирк за ваканцията - всички ги е срам, но търпят

13 октомври 2016, 09:30 часа • 2961 прочитания

Няма да се почива цял месец, ще има заседания на комисиите. Няма да има само пленарни заседания, за да не могат колегите от БСП да правят циркове. И вчера те не се бяха регистрирали. Така депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева коментира скандалната едномесечна ваканция на Народното събрание преди президентските избори. По думите на Караянчева в комисиите се ковели законите и там била реалната работа. Две седмици ще ставаме за смях на хората с постоянни процедурни хватки, беше тезата на Караянчева.

Имаме диаметрално противоположни разбирания. Това е удар срещу парламентарната република, опит да се запуши устата на опозицията. Парламентът е едно от малкото места, които не е под контрол на ГЕРБ и там могат да се задават неудобни въпроси, посочи Жельо Бойчев. Той обяви и, че ГЕРБ трудно събира кворум, затова вчера (12 октомври) заседанието започнало от втори опит. БСП имаше 18 души вчера, ние имаме 84 депутати, но някои имат ангажименти в чужина, контрира Караянчева.

Бойчев и Караянчева се скараха и на тема „бежанци”. Депутатът от ГЕРБ обясни, че БСП щяла да плаши хората с бежанците, а червеният ѝ колега отвърна, че парламентът е място за дебат. Министерският съвет какво прави – вдига заплатите на медиците, раздава пари на общините (бел. ред. – Бойчев визира парите за интеграция на бежанци за общините), това е купуване на гласове, заяви Жельо Бойчев. Той поиска оценка за въздействие на CETA (бел. ред. – търговското споразумение на ЕС с Канада) и добави, че управляващите не искат скандали по време на предизборната кампания.

Мен ме е срам от цялата тази ситуация и си давам сметка колко основателни са упреците на хората. Ще се окаже прав Бойко Борисов, че депутатите са едни безделници. Това работи за неговия имидж, нали той е всичко в тази държава, включи се и депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов. Той обвини в лицемерие и БСП, защото са отпаднали точките за временната комисия за „Белене”, както и за престъпленията по време на комунизма. БСП иска извънредно заседание с една точка – парламентарен контрол, заяви Атанасов, на което Жельо Бойчев възрази и посочи, че вчера (12 октомври) БСП е гласувала против ваканцията т.е. подкрепила е дневен ред с точка за създаване на комисия за „Белене”. Бойчев каза и, че като има заседание, може да се промени дневния ред, като подчерта, че БСП ще подкрепи предложението на ДСБ за промяна на т.нар "законна лихва", заради която всеки ден трупаме задължения по "Белене". Припомняме, че вече имаше един отказ предложението да бъде включено в дневния ред на НС. Атанас Атанасов обаче обеща, че ДСБ ще подкрепи да бъде отменена депутатската ваканция.

Както изглежда и вие сте коалиция с БСП – така депутатът от „Патриотичния фронт” Искрен Веселинов иронизира, репликирайки Атанас Атанасов, който му каза, че са заедно с „Атака” и са отговорни за ваканцията. Ще отработим всеки час, тази ваканция не е ваканция, обеща той. Другарчетата БСП и ДСБ се събраха, иронизира и Караянчева, която категорично отрече да е имало среща, за да се каже на „Атака” да даде предложение за ваканция и то да бъде подкрепено.

За финал Караянчева и Веселинов излязоха с позиция "ми то няма време" на въпроси какво ще правим с опцията "Не подкрепям никого" и с изборните секции в чужбина.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес