Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите за разпита на премиера: За едни - пиар акция, за други - рутинно действие

09 февруари 2022, 14:52 часа • 2594 прочитания

Разпитът на премиера Кирил Петков във Върховната касационна прокуратура предизвика различни реакции сред депутатите в Народното събрание. Партиите от управляващата коалиция застанаха на негова страна, а от опозицията очаквано го атакуваха.

„Стоим твърдо зад премиера. Това е PR акция и акция на страх“, заяви от кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. И напомни за декларацията, която представи в парламента преди месец с искане оставката на Иван Гешев.

Той заяви, че в коалицията се работи усилено за дълбока съдебна реформа и в следващите дни в парламента ще бъде внесен законопроект за промени в закона за КПКОНПИ. "Очакваме в следващите дни вече да може да внесем готовия законопроект и Закона за съдебната власт вече е поставен на обществено обсъждане", каза още той.

„Коалицията стои изцяло зад премиера“, каза депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Според него Иван Гешев се е самозабравил и проявява определена слабост в момента. "Не бих искал да предполагам, че това е нещо различно“, добави той.

Мирчев също подчерта, че е нужна истинска съдебна реформа.

Зад премиера застанаха и от „Има такъв народ“. "Не знам защо го правят. Може би Иван Гешев продължава да си мисли, че е недосегаем", коментира Станислав Балабанов и потвърди, че коалицията държи на обещанието да се направи съдебна реформа.

До този момент по темата не са взели отношение от БСП.

Но темата коментира президентът Румен Радев. „Това е форма на институционално изнудване и аз очаквам мнозинството да застане зад премиера“, заяви държавният глава.

От ГЕРБ-СДС определиха разпита на Петков като "рутинно действие". "Прокуратурата предприема едно рутинно действие и иска информация от министър-председателя, под чието ръководство са всички служби и МВР. Най-нормалното нещо е той да предостави тези доказателства. Не го викат на разпит, а трябваше да отиде там дори без да го викат. Дано не отиде с изрезки от вестници там, защото това означава, че ще се изложи. Може да сме му опозиция, но и за нас не е приятно българският премиер да се излага", коментира Тома Биков.

„Не е ясно кой кого ще разпитва. Държава, която си има цар, сигурно царят разпитва. Нямам идея. Най-вероятно царят има такива правомощия в някои държави. Обърнете се към цар Киро". Този коментар направи Хамид Хамид от ДПС.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък посъветва Кирил Петков да бъде малко по-смел и когато излиза да говори, да не чете. „Да излъчва малко повече смелост и решителност. Когато кажеш "А", трябва да кажеш и "Б". Ако кажеш, че Гешев е корумпиран, иди докажи и му кажи в очите", заяви още той.

Припомняме, че до изслушването на премиера Кирил Петков във ВКП се стигна след среща между него и главния прокурор Иван Гешев. На нея Петков е съобщил имена и прякори на хора, които са в основата на икономическата и криминална престъпност у нас.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес