Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите все пак освободиха зам.-председателя на КФН

14 август 2024, 12:22 часа • 1629 прочитания

Народното събрание от втория път прие оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Владимир Савов.

Припомняме, че в началото на юли месец депутатите отхвърлиха оставката му и така той трябваше да остане на поста си. Тогава тя беше подкрепена само от депутати от ГЕРБ И ДПС и двама от БСП.

Днес (14 август) "за" гласуваха 109, "против" - 36, а 16 депутати се въздържаха. Още: За по-висока доходност: Препоръчаха ни реформа в пенсионната система

Дебатът

По време на дебатите Савов заяви, че мотивът за оставката му е покана да започне работа в регулаторния комитет на финансови услуги към Международния финансов център в Астана, Казахстан. Там позицията му ще е свързана с развитието на капиталовия пазар.

По думите му ролята му ще бъде свързана с развитието на капиталовия пазар. Савов подчерта, че наскоро са се навършили 10 години, откакто работи начело на КФН. 

"Неотдавна се навършиха 10 години, откакто работя в КФН, това е мой втори мандат. През 2020 г. бях избран от НС за втори мандат и поех управление "Застрахователен надзор" до момента", посочи той. Още: Блокира системата на гаранционния фонд

"Мотивите да приема друга работа е, че тя е ново предизвикателство за мен", обясни Савов. 

"Аз съм възмутен, това не Ви е временна работа, прекъсвате мандата две години предсрочно, имате ангажимент да го изкарате докрай, коментира Димо Дренчев от "Възраждане".

"Какво обсъждаме, човекът иска да си ходи - да си ходи, имаме много по-важна работа да вършим", обърна се към залата Любен Дилов от ГЕРБ.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес