Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите създадоха комисия за "Буджака" след часове скандали, бисери и тежки обвинения

11 август 2021, 15:06 часа • 6302 прочитания

Парламентът създаде Временна анкетна комисия за "Колокита", полуостров "Буджака". Комисията беше предложена от ДПС и за нейното създаване гласуваха единодушно 202 народни представители.

Комисията ще работи за срок от 3 месеца, като в нея всички парламентарни сили имат по двама представители. Председател на комисията ще бъде Джевдет Чакъров от ДПС, а за негов заместник беше избран Любен Дилов от ПГ на ГЕРБ - СДС.

Временната комисия ще трябва да установи факти и обстоятелства за незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на защитената територия „Колокита“ в полуостров „Буджака“, попадащ в териториалния обхват на община Созопол.

Около полуостров Буджака вила има издателят на "Икономедия" Иво Прокопиев, което разпали лют спор между "Демократична България" и вносителите на искането за комисията ДПС и "Има такъв народ".

Именно подкрепата на ИТН за създаването на тази комисия развяло червен флаг за "Демократична България" и това била една от причините да не подкрепят предложения кабинет с премиер Пламен Николов.

"Плаващите мнозинства винаги са били рецепта за корупции. Когато си подавахте пасове с ДПС като този например. Примерът е пред нас. Това се превърна за нас в много сериозен червен флаг. Измисляте истории, но не желаете да коментирате тази тема. Буджака е прекрасна илюстрация на този проблем", каза Христо Иванов и обясни, че единствената цел е да се отвърне на създаването на комисията "Росенец", която цели разследване около летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Острият тон към хората на Трифонов разгорещи страстите и постави нови бариери между партиите и взаимна загуба на партньорство.

"На всички е ясно, че се опитвате да ни прикрепите към ДПС. Загубихте достоен партньор в наше лице и ще останете изолирани", категоричен бе Радостин Василев от ИТН. "Проблема с Буджака не е проблем на ДБ. ИТН подкрепя и комисията за Росенец. Защо трябва да подпиша вашата комисия за Росенец, а да не подкрепям и тази, която разследва онзи, който взема вашите решения", добави Василев.

"Вие загубихте партньор в наше лице", отвърна му съпредседателят на ДБ Христо Иванов. "С голямо усилие навлизате в опорните точки на ДПС. Това нещо си е наука. Г-н Карадайъ се снимаше с хора с фланелки на г-н Пеевски. Явно сте решили да обслужвате пропагандите на ДПС и да рециклирате този мътен поток на ДПС", каза още Иванов и даде на Радостин Василев няколко книги, които по думите му били издадени от медии на Делян Пеевски и разпространявани дори в европарламента, но вътре не пишело нищо за "Има такъв народ".

"Когато две магарета си мерят буджаците, не заставай между тях!" Тази чисто нова поговорка се родила в ИТН, каза Филип Станев и разсмя залата. Той призова ДПС и ДБ да не правят партията на Слави заложник на споровете им.

Само че застанахте по средата, отвърна зам.-председателят на движението Йордан Цонев. "Никога нямаше да ви мине кабинетът. Знаете ли защо? Това беше първият проектокабинет, в който от 1997 г. кохортата на кръга "Капитал" и Прокопиев няма нито един министър. Тази тема ще я развиваме оттук-нататък, защото е важна за България", каза още Цонев, като бе готов да изброи поименно всички министри, които са били пряко предложени от Иво Прокопиев в правителствата досега.

"Решението за създаването на тази комисия не е самоцелно. Целта ѝ е да покаже корените на корупцията в държавата. Те са от 1997 г., когато структурите на г-н Сорос бяха направени от г-н Луканов. Ако не искате това да го кажете, аз ще ви го кажа без грам притеснение. Имам много добра памет. Нямам памет на неща, които са ми разказали, а като на очевидец. Знам много добре защо една част на СДС беше сатанизирана от друга, от Иво Прокопиев, от агнешките главички и зараждащата се дълбока държава и стрктурите на Сорос", добави Цонев.

"Фасадна демокрация е когато не участваш в избори да не те види избирателят, а когато създаваш ГМО политически структури. За това има свидетелства в българския печат. Той заявява как ще се структурира как ще се финансира. Имал съм разговори точно с тези хора и те сами са го признавали в очите. Да, автори сме на концепцията за СДС в бяло и СДС на корупцията", каза още той.

„В този парламент ми се повръща от лицемери. Христо Иванов си позволи да лицемерничи за пореден път”, заяви Тошко Йорданов и подчерта, че още при преговорите между ИТН и ДБ са заявили, че ще подкрепят комисията за Буджака.

"Христо Иванов заяви в нашата парламентарна стая пред пет човека, че той трябва да одобри който и да е кандидат за министър-председател, който предложим, членовете на МС и всяко едно бъдещо назначение по контролни органи. Иначе губим подкрепата. Ако това не е кадруване, аз съм висок баскетболист. Мая Манолова заяви пред мен и Виктория: "Обещайте му нещо на Христо Иванов и после не го изпълнете". Готов съм да отида на детектор на лъжата, за да потвърдя думите на тези двама лицемери", заяви Йорданов.

Той добави, че според него ДПС и ДБ си мерят олигарските. От ИТН пък имали достатъчно известен лидер, който няма къща на Буджака. За партията е "еднакво гадно дали ще заменят Доган и Пеевски с Иво Прокопиев".

В разговора се намеси и Мая Манолова, която намекна, че Трифонов я е убеждавал да не се кандидатира за кмет на София.

"Ето затова настоявах разговорите да се водят публично. Ако исках да падна на вашето ниво, г-н Йорданов, можех да кажа как и срещу какво г-н Трифонов ме убеждаваше да не се кандидатирам за кмет на София. И въпреки това, аз излязох срещу ГЕРБ", заяви тя.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес