Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите ще са с по-ниски заплати от юни

21 май 2017, 16:16 часа • 3483 прочитания

От началото на следващия месец депутатските заплати стават по-малки. Причината обаче не е някакво решение на парламента, а статистиката.

Възнагражденията на народните представители се формират на базата на средната заплата в обществения сектор на базата на изминало тримесечие. Оказва се, че през второто тримесечие има понижение на средната заплата в страната, а това влияе и на депутатските надници - те ще бъдат намалени с 4% или със 141 лева през следващото тримесечие, пресмята bTV. Една депутатска заплата е равна на три средни заплати от обществения сектор

След намалението народните представители ще вземат 3069 лева месечно без надбавките за прослужено време или участие в комисии.

Заплатите на министрите, премиера и президента също зависят от средната заплата за страната. Месечното възнаграждение на държания глава ще бъде 6138 лева, на премиера над – 4700 лв., а на министрите малко под 4000 лв.

Депутатите не замразиха заплатите си, както предлагаше БСП при формирането на 44-тия парламент, а следващата им актуализация ще е след 3 месеца.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес