Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите се скараха дали ГЕРБ и Реформаторите не се подмазват на ЕК

27 януари 2016, 08:40 часа • 2085 прочитания

Това не е първият ВСС, на когото се прекратява предсрочно мандатът. Това заяви депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров във връзка със снощната декларация на ГЕРБ и Реформаторския блок за оставка на ВСС.

Това е прехвърляне на отговорност, отвърна депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Той въобще не се съгласи, че бившият правосъден министър Христо Иванов също бил искал оставката на ВСС с официално гласуване. Искаше я като мнение, поясни Лазаров.

Ако в доклада на ЕК се казва, че прокуратурата не дава ход на важни дела ... не довърши Лазаров по темата "Сотир Цацаров", след като беше притиснат с въпроси от Нова телевизия защо се посочва ВСС, а за главния прокурор не се казва и дума. Има възможност все пак да се изслуша главният прокурор в парламента, защити Лазаров конституционните промени, без да влиза в коментар, че всъщност това става на практика по усмотрение на главния прокурор и по теми, по които той пожелае извън традиционния си годишен отчет за развитието на правосъдието пред Народното събрание. Това стори Атанас Атанасов, който поясни, че е настоявал в текста да се запише „Парламентът изисква”. Това го няма сега и това не е контрол, подчерта той. Стигнахме ли дотам, че да отидем на предсрочни парламентарни избори, попита той. В България има политически сили като ГЕРБ и БСП, които много обичат европейските пари, но не обичат европейските правила, категоричен беше Атанасов.

Ако си призиви и декларация се решават проблеми, защо правим закони, нападна и депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров. Направихме пета поправка на Конституцията, насочили сме към шеста. Сега какво излиза – че ако ВСС не го харесва управляващото мнозинство, той може да бъде сменен. Декларацията е размиване на отговорност, прехвърляне на скандал. Пет поправки в Конституцията не решиха нищо, сега ще правим шеста и ще я правят същите хора, които с пет поправки не успяха, възмути се депутатът. С автоматичната смяна на ВСС нещата ще дойдат ли по местата си – ако е така, давайте, призова той. Тук има много хора, които са готови да искат чужди оставки, но не дават своите, независимо колко пъти са се провали, добави Димитров. 20 души свидетели ли трябва да има, ако премиерът си говори с представители на съдебната власт служебно, попита той. Ние сме много недоволни от работата на съдебната власт, но затова направихме постъпки с промяната на Конституцията, каза още Димитров.

Крайно време е да не настъпва истерия в обществото ни с всеки доклад на ЕК. Някои констатации са лековати – не трябва докладът да се позовава на информации в медиите за изтекли записи, включи се и депутатът от БСП Валери Жаблянов. Декларацията на ГЕРБ и Реформаторите е опит за отмяна на Конституцията, смята той. Докладите на ЕК за България са все по-дискусионни, инспирират политическа нестабилност. ГЕРБ и Реформаторите сбъркаха, за да угодят на Брюксел. Не може всеки път да четем всички запетайки в даден доклад и да казваме, че ще се развиваме напред. България трябва да внесе ред в диалога с ЕК, подчерта Жаблянов. Лазаров веднага коментира, че ГЕРБ не се опитва да угоди на ЕК.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес